2008. december 1., hétfő

Mindennapi zsemlénk














A család kedvence lett. Nem tudok eleget sütni belőle. Az eredeti Tassiner kenyér néven futott Petra receptje alapján. Aztán Limara megsütötte buci formára, nálunk az nem jött be annyira így én majdnem hagyományosan formáztam.

660 g BL-as liszt
400 ml víz
24 g élesztő
1 mokkás kanál cukor
2 evőkanál burgonyapehely
1 teás kanál só
2 evőkanál olaj
késhegynyi aszkorbinsav
tetszés szerinti magok a tetejére

A fenti hozzávalókat gépbe teszem 20 percig dagasztom, elég lágy tészta lesz belőle.
Lisztezett szilikon lapra boritom, kicsit megformázom és letakarom egy tállal.
20 perc után vagy amikor duplájára kelt, átgyúrom és még 15 percig pihentettem.
12 felé vágom, enyhén lisztezett gyúródeszkán gömbölyűre formázom és egy szilikonos lappal kibélelt tepsibe teszem. HA magot rakok a tetejére kis tálba langyos vizet öntök és a zsemle tetejét belemártom és aztán a magos tálba. Így nem peregnek le róla a magok.









A tetejét ráteszem (Aldiban vettem ezt a tepsit) és 40 percig hagyom kelni. Jól bespriccelem és hideg sütőbe teszem. 230 fokra állítom és 15 perc múlva 200 fokra visszaveszem. 15 perc után
megnézem és ha kész, rácson hagyom kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: