2008. november 29., szombat

Szezámpelyhes kenyér















Már egy jó ideje csak ezt a kenyeret sütöm, mert ez eddig mindig sikerült.
Kacsasütő jénaiban készül. Napokig friss marad.
Ezt a módszert Limarától tanultam.

20 dkg nyanyát (öreg tésztát)
20 dkg BL80-as lisztet
1 dkg élesztőt
2 dl vizet
1 kiskanál cukrot

tálba teszek, jól összekeverem és minimum 1 órára elfelejtkezem róla (beindított nyanya).
Amikor már duplájára nőtt, akkor belevakarom a kenyér sütő edényébe és az alábbiakkal egészítem ki.

40 dkg BL80-as liszt
1.2 dl víz
2 evőkanál burgonyapehely
1 teás kanál só
késhegynyi ascorbin sav
2 evőkanál olaj
szezámmag pehely

A gépben 20 percig dagasztom, majd kissé belisztezett szilikon gyúródeszkára borítom és egy nagyobb tállal letakarom.
Duplájára kelesztem, majd egy kissé átgyúrom és újabb 15 percig hagyom a tésztát kelni.
Ez idő után kézzel kilapogatom és feltekerve formázom. Bevizezem a tésztát és szezámmag pehelybe forgatom. Sütőpapírral kibélelt kacsasütő jénaiba teszem és kb. 40 percig pihentetem.
Egy zsilettpengével bevágom és újabb 15-20 percig békén hagyom. Ekkor a jénai tetejét belülről, és a kenyeret is alaposan bespriccelem. Hideg sütőbe teszem, melyet 230 fokra állítok és 15 perc után visszaveszem 200 fokra és még 35 percig sütöm. Nagyon óvatosan kiveszem a jénaiból (vigyázat, könnyen megégethetjük vele magunkat. Tapasztalat.) Megkopogtatom a kenyér alját ha kongó hangot ad akkor kész a kenyér. Esetleg ha kissé világosnak tartom, még 5 percre visszarakom a sütőbe a rácsra, de már jénai nélkül.
Rácsra teszem enyhén bespriccelem, aztán fülelek, hogy mi ez a recsegés-ropogás.
A kenyér beszélget velem.

Barbie torta


Barbie torta


Közeledett unokám 5 születésnapja. Kérdezgettem a lányom, hogy milyen tortát csináljak neki. Unokám is megkérdeztem, de ő olyan bonyolultságot talált ki, amit még ő sem értett.

Így aztán magamra hagyatkoztam. Mivel már egy éve rózsaszínben látjuk a világot (mindenből rózsaszín kell neki) úgy gondoltam, hogy Barbie torta lesz. Böngészéseim során nagyon szép kis Barbie tortákat láttam. (tudom, hogy sokan giccsesnek találják, de „bánja kánya”) én vállalom ezt a jelzőt.

Láttam, hogy van aki kuglóf formában süt piskótát (az nekem nincs, azaz a torta formához van, de nem a hagyományos).

Találtam egy olyan megoldást ahol piskótaroláddal kell kibélelni a tálat, mint amilyen a Scharlotte torta.

Ez megtetszett, bár nem tudom, hogy miért, mert évek óta nem csináltam piskóta tekercset, mivel mindig eltört. Tehát felhagytam vele.

Nosza megint nekiestem böngészni, és találtam egy szimpatikusnak látszó receptet. A recept itt található

Nekiálltam, gondosan mindent úgy csináltam, ahogy a recept írja, vagyis nem mindent, a sütési időt rövidnek találtam és úgy láttam, hogy még nem sült meg. (persze, hogy a kitekerésnél eltört, de legalább rájöttem, hogy mindig itt rontottam el).

Igen ám, volt egy kis gondom, nem tudtam hogy a baba talpától a derekáig hány cm. Felhívtam a lányom, hogy mérje meg, mert olyan mélységű tálat használok majd. Cm-t nem talált, hogyan is talált volna, ahol van egy 5 éves „mindenlében” 2 kanál leányzó.

Saccoltunk, majdnem bejött. Az nem jutott eszembe, hogy baba lábát ki lehet venni és akkor már tök mindegy, hogy hány centiméter. (így is történt, mert kb. 2-3 cm elcsúszás volt)


Hozzávalók:

2 piskótatekercs (recept fentebb látható)

2 csoki puding (főzős)

2 vaníliás puding (főzős)

3-3 kanál liszt

2 l tej

3-3 kanál cukor

4 tojásfehérje

½ kg vaj

½ kg marcipán a szoknyának (nálam natúr)

5 dkg színes marcipán a felsőrészhez

vajkrémhez:

20dkg vaj

20 dkg cukor

1 óriási tál

(persze lehet ezt kisebb méretűre is elkészíteni, de mi először a magasság miatt vettük ekkorára)

A tálat kibéleltem folpackkal és a csokikrémmel megtöltött tekercsekkel szépen körbe raktam.

Aztán maradék csokikrémet beleöntöttem.Töltelék krémek készítése

Ekkor derült ki, hogy kevés a krém A legnagyobb leveses jénaim tele volt krémmel.
Kamrába be (kutatás) és úgy döntöttem, hogy a többi krém nem csokis lesz, hanem vaníliás. Ebbe nem tettem tojásfehérjét, mert egy masszívabb krémet szerettem volna, hogy a torta biztosan megálljon a saját lábán. Aztán befedtem egy réteg piskótatekerccsel. Folpacckkal betakartam, egy tányért rátettem súlynak és egy éjszakára a mélyhűtőbe raktam az egészet, hogy jól összeálljon.
Másnap reggel átraktam a rendes hűtőbe, bekevertem egy vajkrémet amivel a kiborított kupolát bevontam. Délben nekiálltam a marcipán gyúrásnak, nyújtásnak.
2 db 25 dkg-os marcipánt jól összedolgoztam és porcukorral meghintett lapon kinyújtottam akkorára, hogy befedje az egész tortát.
Jól rányomkodtam, hogy ne legyen levegő alatta.
Középen egy X alaku vágást csináltam, kicsit kivágtam a marcipánból és belenyomtam a babát.
(előtte határozott mozdulattal kivettem a lábait, úgyse látszik a szoknya alatt)
Derekánál maradék marcipánnal kicsit kitömködtem, hogy biztosan álljon a krémben.
Most következett a felső rész, rózsaszín marcipán nyújtottam, majd méretre vágtam és rányomkodtam a felső testre, mellnél formára vágtam. Aztán rózsával és gyöngycukorral kidíszítettem.

Most már csak unokám véleményét várom.