2009. március 27., péntek

Bundás rizs















Étterem átalakítás....
Párom nagy kedvence (enyém is) a rántott sajt. Egyidőben annyiszor csináltam, hogy a lányaim már rá sem tudnak nézni én meg képes voltam majd minden este ezt enni.
Kurkumás kukoricás rizst készítettem hozzá, de még mindig nem tudok keveset készíteni. Megszoktam a nagy családot.
Mivel a maradt még tojás a panírozásból, eszembe jutott, hogy milyen régen csináltam rántott rizst.
A rizs egy részéhez miután kihűtöttem, hozzákevertem a tojást és egy kevés zsemlemorzsát.
Vizes kézzel apró gombócokat formáltam és a morzsában meghempergettem őket. Majd közepesen forró olajban kisütöttem. A rizshez tulajdonképpen bármilyen zöldséget keverhetünk. (borsó, sárgarépa, karfiol, gomba stb.....

2009. március 9., hétfő

Burgonyafánk



















Tudom egy újszülöttnek minden vicc új.
Ettem már burgonyafánkot, de még sohasem készítettem, a jó ég tudja, hogy miért nem.
Vasárnap a családból ketten is ünnepeltek voltak. 90 éves a párom édesanyja, 26 éves a fiam.
Kacsát készítettem, párolt káposztával. Valamilyen köretet szerettem volna hozzá, de nem tört krumplit. Így esett a választásom a burgonyafánkra. Mivel én frissen akartam kisütni, ezért nem melegre, hanem a tálcán a hűtőbe tettem és csak a kisütés előtt félórával vettem ki a hűtőből.
Nagy sikere volt, még fotózni sem volt időm. Szerencsére a fiam azért lefotózta, de a "művészi" (ha-ha) beállítás elmaradt.



Burgonyafánk



Hozzávalók:

25 dkg burgonya (hámozva)

40 dkg liszt

3 dkg zsiradék

2 tojássárgája

2 dkg élesztő

2 dl tej

1 kiskanál cukor

olaj a sütéshez



A burgonyát sós vízben megfőzőm és burgonyapasszírozóval összetöröm. Langyosra hagyom hűlni. Addig a tejet meglangyosítom és az élesztőt a cukorral együtt belemorzsolom.

Mikor a burgonya langyos akkor hozzáadom a lisztet, a sót, a zsiradékot, az élesztős tejbe belekeverem a tojások sárgáját és úgy adom hozzá.

Jól meglisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtom, és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszúrom őket.

Lisztezett tálcára teszem a burgonyapogácsákat és hagyom duplájára kelni.

Bő forró olajban kisütöm őket. Jócskán megpuffadnak még.




2009. március 1., vasárnap

VKF XXIII. Pisztáciás rágcsa
















Olvastam Grenadin felhívását és elgondolkoztam, hogy mit is küldhetnék. Aztán bevillant, hogy régebben sütöttem pisztáciás kekszet. Már sajnos nem tudom a recept forrását. Elindultam tisztított pisztáciát keresni, mert egyik bevásárló központban valamikor kaptam. Persze most csak héjas volt mindenütt. Már majdnem lemondtam a dologról, mert diót szívesen török, de a pisztácia szétvágja a kezemet. Aztán megjelent a felmentő hadsereg, párom és fiam személyében. Hősiesen megállták, hogy nem ették meg a végére, pedig egyik kedvenc rágcsánk.
Én ezt küldeném VKF-re.



Hozzávalók:

35 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg darált+5 dkg durvára darabolt pisztácia

1 dl tejföl

1.5 dkg élesztő

1 tojás sárgája

1 teáskanál só

A lisztet elmorzsolom a vajjal, a pisztáciával, sóval és az élesztővel. (aprítógépben is lehet)

Majd egy tálba öntöm és hozzáadom a tojás sárgáját és a tejfölt.

Lisztezett felületen, konyharuhával letakarva fél óráig pihenni hagyom. Kinyújtom kb.4-5 mm-re és lekenem tojás sárgájával, megszóróm a durvára vágott pisztáciával. Tetszőleges formákat szúrok ki belőle vagy derelyevágóval kockákra vagy rudakra vágom.

180 fokos sütőben megsütöm.