2009. június 21., vasárnap

Reszkessetek halak!


Hurrá utazunk! Végre eljött a nap, holnap utazunk. Már nagyon vártam. Napok óta csomagolok, miközben meggyszörpöt, és rumos meggyet rakok el. Meggyfánk roskadásig tele a gyönyörű meggyszemekkel. Ráadásul én nem is szeretem, de szörpként szívesen fogyasztom.
Nem is volt időm fényképezni és blogot írni. A diétánkat 2 hétre felfüggesztjük és halat eszünk hallal.
Ide megyünk, a párom ebbe a helybe beleszeretet. 3 hete lementünk Domboriba megnézni, hogy amit kinéztem a neten az a horgásztanya valójában hogyan néz ki. 2 éve nagyon megjártam a Balatonnál lefoglalt házzal. Azóta ha lehetséges előtte megnézem élőben is a helyet.
Áldom a megérzésem, mert a hely elhanyagolt, lelakott volt. Az ott nyaralók elmondták, hogy hal az sehol, iszapos és hínáros az egész víz. Ők említették ezt a helyet. Rögtön el is mentünk megnézni. Talán 20 percet sem töltöttünk el ott párom már is mondta, hogy ez az, ide jöjjünk.
Hát nem volt egyszerű szállást kapnunk. Így is a nyaralás egy része kempingben lesz.
Így aztán az autót jól megpakolom. Biztos, hogy viszek jónéhány felesleges dolgot, és itthon hagyok fontos dolgokat.
Elfáradtam nagyon várom már ezt a két hét pihenést.

2009. június 9., kedd

Hetet egy csapásra

Vattacukor azaz Fruzska kért meg arra, hogy áruljak el 7 dolgot magamról, amit csak a család tud rólam.

1. Türelmetlen vagyok. Ha valamit szeretnék, azt a lehető leggyorsabban szeretném. Persze aztán megpróbálok az érzéseimen uralkodni és türelemre inteni magamat. Néha már sikerül.

2. Rossz helyre születtem. "Előző" éltemben medve képében élhettem. Ha 25 foknál kevesebb van, én megfagyok. Legszívesebben 8 pléd alól kukucskálnék ki vagy valamilyen jó kis meleg barlangban vészelném át a hideget. Egyidőben felváltva tekergettük a párommal a termosztátot, ő le, én fel. Most már megállapodtunk egy középértékben. Ő sosem fázik, nem is tudja valójában elképzelni, hogy milyen az.

3. Szeretek konyhai eszközöket vásárolni, ha meglátok valami új dolgot, hát komoly erőfeszítésembe kerül, hogy lebeszéljem magam. Most már időnként az már visszatart, hogy nincs hová rakjam. Meg néha a józan eszem.

4. Mostanában csak a "rövid" és a "hosszútávú" memóriámmal vagyok gondban. Többi rendben van.:)

5. Imádok olvasni, de az a családra veszélyt jelent, mert ha belemélyedek egy könyvbe, akkor én se látok, se hallok. Képes vagyok egy huzamban kiolvasni vagy legalábbis napokig és hajnalig csak a könyv van a kezemben. Ezért a nagyobb terjedelmű könyveket csak a szabadságom alatt veszem elő.

6. Beszélni jobban szeretek mint írni. SMS-t meg főleg. Az én SMS-im körülbelül így néznek ki, hogy: jó, rendben, igen, ok, nem, majd hívlak.Tavaly a kisebbik lányomnak valahogy a szülinapját "elfelejtettem", azaz később jutott eszembe. Írtam neki, hozzám képest egy hosszú SMS-t és(4 hosszú mondat volt) rögtön tudta, hogy nagyon furdal a lelkiismeret. Általában a pontos dátumokkal is bajban vagyok.

7. Érzékeny vagyok. Egy megjegyzés, egy rossz gesztus is nagyon érzékenyen tud érinteni. Éjszakákat tudok rajta töprengeni. Lelkileg megvisel, ha a barátaim elhanyagolnak.

A csapás iránya:
Napmátka
Torkos Kuckó
Katakonyha
Mennyei Mignon
Pákosztos Macska

2009. június 6., szombat

Panna cotta

Ma Panna cottát készítettem. Összekevertem véletlenül a napokat. Ma keményítőnap lett volna, de én a szénhidrátra koncentráltam. Lecsós tarhonya volt és estére Panna cotta. Még sosem csináltam, fogalmam sincs, hogy miért, annyira egyszerű és nagyon finom.
Unokámnak aki a gyümölcsöt kerüli, mint ördög a tömjént, csokilencsét tettem bele és csoki öntettel lesz.

Hozzávalók:

20 dkg eper
2 evőkanál cukor

1/2 liter tejszín
1/2 tej
2 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
2 csomag fehér gyors zselatin (60 gramm)
1 vanília rúd

Először az eperszószt készítettem el. A cukrot a feldarabolt eperrel odatettem főzni. Kb. 5 perc.
A tejszínt és tejet odatettem forrni a cukorral, mézzel és a kettévágott vanília rúddal amiből természetesen kikapartam a magocskákat. Addig a az eperszószt az üvegtálak aljára kanalaztam, kivéve kettőt abba csokilencse ment. Mikor a tejes-tejszín éppen csak felforrt, leszűrtem és hűlni hagytam kicsit. Majd kézi habverővel belekevertem a zselatint. A tálkákba adagoltam, folpackkal letakartam és mentek a hűtőbe. 8 tálkával lett belőle.
Kicsit aggódtam, hogy nem lesz elég édes, ki is bontottam egy eperlekvárt, hogy esetleg abból lesz öntet a tetejére, de nem kellett hozzá. Ez így volt tökéletes.
Látom sűrűn fogom ezt az édességet elkészíteni a családnak.

2009. június 5., péntek

Joghurtos csirkemell salátával

Fehérjenap. Akkor hús, méghozzá csirke. Ráadásul fiam névnapja lesz. Valami finomat gondoltam, hogy készítek neki, olyat ami belefér ebbe a diétába.. Persze magunknak is. Teljes volt a megelégedés.

Hozzávalók:

2 filézett csirkemell
1 pohár joghurt
2 gerezd fokhagyma

bors
olívaolaj
10 dkg karaván füstölt sajt


A csirkemelleket vékony szeletekre vágtam. A joghurtba belenyomtam a fokhagymát és a szeletekre kentem, majd ment a hűtőbe, pár órára. Egy egész éjszakát is állhat.
Olíva olajon hirtelen megsütöttem, közben sóztam, borsoztam. Majd fedő alatt még 15 percig pároltam. Közben a sajtot megreszeltem, a tetejére szórtam, majd fedetlenül a sütőbe raktam 200 fokon pirosra sütöttem. 2 percre a grill fokozatot is beállítottam a végén.
Almás-diós jégsalátával tálaltam, amit citromos olíva olajjal locsoltam meg.

Eper és saláta


Végre saját kertből szüretelt, eper és jégsaláta. Jót tett az eső a salátának és a többi kerti növénynek, de az eper a napsütést várta.
A palánta beszerzési körutamon vettem 10 db jégsaláta palántát, hát elég kókadt kis palánták voltak, szerintem még az eladója sem hitte, hogy ebből saláta lesz. Nagyon kedvező volt az ára, gondoltam, próba-szerencse.
Gyönyörűen összeszedték magukat. Csigakomát amelyik pont az egyik salátámat lakmározta, megkértem, hogy keressen magának egyéb étket. Ez a saláta nem lett tömör gömb, mint amit a boltokban lehet kapni, hanem szétálló leveles.
Az "eperföldem" meg tavalyi 5 palántából 10-re növekedett. Ennyit hagytam meg a hajtásokból.
Így is kb. 40 dkg-nyi volt már az érett eper amit leszedtem. Az íze hát az meg mennyei volt (unokám szavajárásával, persze ő az eperre ilyet nem mondana. Mondjuk a palacsintára már igen.) Még 1-1.5 kg-nyi talán lesz rajta.
Lehet, hogy az idén még hagyok néhány új palántát.

2009. június 3., szerda

Paradicsomos spagetti

Szénhidrátnap. Igaz, hogy imádjuk a pestos spagettit, de ma valamilyen más ízesítésre vágytam.
A paradicsomos dolgokat csak módjával szeretem. Persze egy jó kis kacsazsíros kenyérrel isteni, meg a salátákban. A pizza tetejéről is félreteszem a tányérom szélére dísznek, mert nem kedvelem ezt az állapotát.
Ma csak ketten vagyunk a fiammal, kisebb adaggal főztem. Az időm is ki van számítva, mert ma ovi zárás lesz és viszem az unokámat a játszóházba ahol ez a rendezvény lezajlik.

1/2 csomag spagetti
1 fej hagyma
1 nagyobb vagy 2 kisebb gerezd fokhagyma

bors
5-6 levél bazsalikom
1 doboz paradicsom konzerv (friss nem volt itthon)
olíva olaj
oregáno
1kk nádcukor

Az olajon megpároltam az apró vágott hagymát, és belenyomtam a fokhagymát. Sóztam, borsoztam, majd a bazsalikom leveleket is hozzáadtam, amit szintén apróra vágtam. Belekapartam a sűrített paradicsomot és felöntöttem kb. 1.5 dl vízzel. Oregánot és 1 kk. nádcukrot adtam még hozzá. 15 percig rotyogtattam, amíg besűrűsödött. Félretettem hűlni, mert az aprítógépben kicsit még megforgattam.
Sós vízben a tésztát al dantére főztem.
A szószt egy teflon lábosba tettem és felforrósítottam erre mertem rá a megfőtt tésztát egy kevés tésztafőzőlével és jól összeforgattam.
Jót ettünk belőle a fiammal.

2009. június 2., kedd

Hamburger


Fehérjenap. Ez a kedvenc napom. Nem is tudom miért? Azaz, dehogynem tudom, a legváltozatosabb nap. Sokkal változatosabban lehet főzni, mint a többi napon.
Ki nem állhatom a gyors éttermeket. 5 évben egyszer lehet rávenni, hogy betérjek, akkor is mindig megbánom, megfájdul a gyomrom az ott elfogyasztott hamburgertől.
Szerencsére a gyermekeim sem rajonganak érte már, bár volt egy időszak amikor többször meglátogatták. A Coláról is sikerült leszoktatnom őket. A "kivételes" szülinapokról is elmaradt. Gyümölcslevek vannak.
A hamburgert azonban szeretjük, az itthon készültet, amibe tudom mi van és milyen húsból készült. Így aztán elkezdtem keresni egy jó kis hamburger zsemle receptet és meg is találtam
Tomakonyha oldalán.
A képen miért van egy puffancs is?
Valahogy nem úgy kelt a tészta, ahogyan én azt elképzeltem (szárított élesztőt én nagyon ritkán használok, persze van itthon a biztonság kedvéért).
Mivel úgy láttam, hogy ebből nem lesz hamburger zsemle, gyorsan bedagasztottam egy puffancs tésztát. Biztos ami, biztos.
Lehet, hogy ennek a hűvösebb idő volt az oka, ezért a sütőt belangyosítottam és odadugtam be a kelesztőtálat. Mindjárt másképp viselkedett, úgy ahogy elő van írva.
Tényleg nagyon hasonlít az eredetire, vagy tán még jobb is. Köszönöm Toma ezt a receptet.

A puffancs receptje pedig E.Margit oldaláról való.

A hús pogácsához az aprítógépben összedaraboltam 60 dkg szürke marha bélszínt.
Mi ritkán fogyasztunk disznó-vagy marhahúst, de azért akad a mélyhűtőben néha.
1 fej hagymát apróra vágtam, kevés olajon megpároltam és úgy kevertem a húshoz.
2 gerezd fokhagyma, só, bors.
Fél órára betettem a hűtőbe a húspogácsákat, ahogyan Toma javasolta.
Olaj és vaj keverékén mindkét oldalát gyorsan megsütöttem.

Jégsalátát féltenyérnyi darabokra téptem, 1 kígyó uborkát vékonyra szeltem, 1 fejhagymát szintén vékonyra vágtam és pici cukor és sóban állni hagytam, paradicsomot karikáztam.
Chilis ketchupot nyomtunk még bele.
Pár szelet Gouda sajtot is előkészítettem, hogy majd a húsra teszem ahogyan Toma csinálta, de elfelejtettem. Nem baj azért így is elfogyott.
Mennyei volt az ebédünk. Este én már nem is ettem, annyira kiadós volt.
Puffancsok jó részét, pedig elvittem az unokámnak.

2009. június 1., hétfő

Hagymás pogácsa


Szénhidrátnap. Ez az a nap amikor tortát vagy sütit lehet fogyasztani. Érdekes módon, mi most nem édességre vágytunk. Pedig a nap 24 órájában jöhet a süti.
Igen ám, de volt egy bökkenő. Nem lehet benne krumpli, túró sem (pedig mindkét változatot szeretjük). Akkor mi legyen, hogy ízes pogácsa kerüljön az asztalra?
Aztán becsapott a villám és én a fényénél megvilágosodtam. (nem sűrűn fordul elő)
HAGYMA lesz a töpörtyű.
Most, hogy írom a történetet, rájöttem, hogy az a villám kicsit halovány volt, mert igaz, hogy nem lehet benne túró, de tejföl és tej sem. No most már mindegy, megettük és finom volt.

A képen látható süteményestálat kisebbik leányom készítette anyák napjára.

A kiindulása alap Limara Luca pogácsája volt (még sosem csalódtam a receptjeiben).
Egy keveset változtattam rajta.

Hozzávalók:

2 dl tejföl
1 dl tej
1 tojás
2 tk.só
12 dkg vaj
40 dkg. BL80-as liszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk. cukor
1 tk. sikér
3.9 dkg élesztő
3-4 nagyobb fej hagyma
1 kevés vaj és kacsazsír vagy olaj

bors
szezámmag
nagy szemű só

A hagymát apróra vágom, a vaj és a kacsazsír keverékén aranybarnára pirítom, miután megsóztam és borsoztam.
Töpörtyű helyett én ezzel masszával kenegettem a tésztát.
A tészta elkészítését nem írom le, mert Limara olyan tökéletesen leírta és fotózta, hogy én azon csak rontani tudnék.
Miután a tojással megkentem, szezámmagot és nagy szemű sót szórtam a tetejére.