2010. március 28., vasárnap

Süt-főz a család

Lehet, hogy családi blog leszünk? Egy kedves olvasóm, aki nem más mint a kisebbik lányom, küldte ezt a receptet.( a fotót telefonnal követte el, mert az aksi azt mondta, nyekk.)

Hivatalos neve nincs, de szólítsuk már valahogyan a drágát, imigyen legyen sajtos hús tepsiben - mégiscsak jó tudni, kivel állunk szemben :)

Hozzávalók:
- csirke vagy pulykamell
- sajt (jócskán)
- tojás
- liszt
- főzőtejszín (kb. 300-400 ml/átlagos tálméret), nem ám kalóriaszegény, rendes, zsíros :)
- fokhagyma
- só és bármilyen fűszer, ha valaki ingert érez rá
- bolondításnak bacon, ha van otthon, ha nincs, akkor sincs semmi

Mértékegységeket nem írok, mert soha nem mérek semmit, kivéve a sütemény és tésztaféléket. Én is érzésre kotortam össze, miből vajh' mennyi kell, másnak is menni fog :)

Az elkészítés oltári egyszerű. Az van, hogy egyrészt keresünk a konyhaszekrényben egy sütőtálat (jénai vagy kerámia, olyan rakott-valami féleségnek való) és kézközelbe tesszük - itt fognak landolni a husik, amikor is....
Előszedünk mindent, ami panírozáshoz szokott kelleni, kivéve a prézlit, mert ezt váltjuk ki reszelt sajttal (nagy lyukú reszelőn). Bármilyen sajt lehet, trappista, eidami vagy füstölt, ínyencek keverhetik is.
A husit hosszúkás, kb. ujjnyi vastag (de kinek az ujja?) szeletkékre vágjuk, jó ha nem túl nagyok, hogy tuttira átsüljön és elkezdjük "panírozni". A sajt nem fogja egyenletesen beborítani, mint a prézli, de ez nem baj, úgyis megolvad majd.
A bebundázott husikat szépen sorba fektetjük a tálban (szigorúan katonásan, colstokkal :P  ), a tál hosszára merőlegesen. Mint ahogyan napozunk a parton. Csak mikor véget ér a tál, akkor egymásra is elkezdem halmozni ugyanígy.

Mikor az összes husika bent van a tálban (ha marad sajt a tálban, rákotorni, de gyorsan), akkor előkapok egy bögrét, beleengedem a tejszínt és most jön a főszereplő, az elmaradhatatlan! A fokhagyma!! Amit belenyomok a tejszínbe (nem ám csak megmutogatni neki), teszek hozzá egy kis sót, összekutyulom és az egész rakást jól nyakon öntöm vele. Az a jó, ha nem lóg ki a végén semmi, mert akkor biztosan nem fog kiszáradni a cucc, mire megsül.

Innentől be a sütőbe, én alacsony hőfokon sütöm végig, hogy ne legyen égett a teteje, széle, mire átsülnek a husikák. Mikor van kész? Böködni kell, okosabbat nem tudok.

Ez azért jó, mert egyrészt tök egyszerű, nagyon laktató még keret nélkül is, meg azért, mert FINOM.
Diétázók, vigyázat, hajlamos az ember rájárni........ ;)

Ennyike.
Jó étvágyat!

Rezi süti, mely a kedvencünk lesz-lett



Az úgy kezdődött, hogy Yldyco talált a No Saltyn egy sütit, melyet elkészített és olyan jókat írt róla, hogy nem hagyott nyugton a gondolat. Ezt nekem is meg kell sütnöm. Persze tejfölből nem volt itthon annyi, amennyit a recept előír. Így aztán irány a közért. Darált mákom volt itthon, mert valamelyik nap mákos tészta volt az ebéd. Diót a párom tört  hősiesen.
Először a tejbegrízt főztem meg, annak úgy is hűlnie kellett.
Előkészítettem a keretes tesimet, melyet sütőfóliával kibéleltem. (LIDL-s)
Összeállítottam a mákos piskóta alapot. Hát nagyon kevéskének tűnt, a tepsim méretéhez. Nagyon ügyeskednem kellett, hogy kitöltse az alját. Próba szerencse, úgy gondoltam kockáztatunk, ha sikerül akkor a többi is ebben készül, hanem akkor kezdjük újra. (kisebb tepsiben)
12-14 perc alatt megsütöttem (az én sütőmben minden lassabban sül)
Kicsit hűlni hagytam és kióvatoskodtam a kenyérvágó rácsra.
Következett a diós rész. Ugyanúgy készült mint a mákos. Ez is ment hűlni.
Aztán következett a kakaós lap.
A puha vajat habosítottam, majd hozzáadtam a cukrot, vanília kivonatot, jól kikevertettem a géppel, majd kanalanként hozzáadagoltam a kihűlt tejbegrízt.
A kakaós lapot visszaraktam a tepsibe és fele krémet rákentem, majd a diós következett. Maradék krémet rásimítottam és következett a mákos lap. Vízfürdőben felolvasztottam  Aldiban vett poharas glazúrt. Ráöntöttem a mákos lap tetejére. Kicsit kevés lett, a széleire már nem jutott, ami nem baj, mert nem mindegyik gyerekem szereti a csokimázat.
Aztán ment az egész a hűtőbe.
Nem bírtam ki még tegnap este meg kellett kóstoljam. Hát ez a család kedvence lesz.
Uncsim ma itt volt és közölte, hogy ilyen finomat még nem evett.
Amiért az elején aggódtam, hogy vékonyak lesznek a lapok, az pont jó lett. Így pont olyan magasságú a süti, hogy bele lehet harapni.

Hát akkor jöjjenek a hozzávalók: (közepes tepsihez)
Mákos lap

1 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
5 evőkanál darált mák
1 mokkás kanál szódabikarbóna
2 dl tejföl

A tojást a cukorral jól kikevertem hozzáadtam a tejfölt, a lisztet a szódabikarbónával és a mákkal összekavartam, aztán ment a tejfölös elegybe.


Diós lap

1 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
5 evőkanál dió
1 mokkás kanál szódabikarbóna
2 dl tejföl
Eljárás, mint a mákosnál.

Kakaós lap

1 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
3 kanál kakaópor
1 mokkás kanál szódabikarbóna
2 dl tejföl
A fenti módon.

Krém:

9 dl tej
8 evőkanál gríz
25 dkg vaj
20 dkg cukor
Vaníliás cukor vagy aroma

Sütőpapírról úgy választottam le a piskótát, hogy ráfektettem egy másik sütőfóliát, egy sütőlapot, megfordítottam és így szépen le tudtam húzni róla. Egészben maradt a vékony tészta.

Barátnőm kérésére és lányom kívánságára újból megsütöttem ezt a sütit. Mivel a keretes tepsiben az eredeti mennyiség éppen hogy csak kezelhető volt ezért megnöveltem a hozzávalók mennyiségét és lemértem.
Evőkanál és evőkanál között vannak azért különbségek ( aztán még ott van, hogy púpos vagy csapott legyen).
Még tavaly vettem egy sorozat mérőkanalat. (nem tudom, hogyan hívják) és ezzel mértem ki a hozzávalókat.

Hozzávalók: keretes tepsihez
Mákos lap
1.5 tojás (az egyik tojást megfeleztem és a másik felét a következő lapnál használtam fel)
65 g mák
90 g liszt
110 g cukor
3 dl tejföl
1.5 mokkás kanál szódabikarbóna

Diós lap
1.5 tojás
60 g dió
90 g liszt
110 g cukor
3 dl tejföl
1.5 mokkás kanál szódabikarbóna

Kakaós lap
1.5 tojás (én itt két kisebbet használtam. Megmértem 1.5 tojást 99 g volt a két kicsi 104 g ez nem nagy különbség.)
45 g kakaó
90 g liszt
110 g cukor
3 dl tejföl
1.5 mokkás kanál szódabikarbóna

Krémet ugyanannyit készítettem, mint a közepes tepsihez.

2010. március 22., hétfő

"Mi lenne ha"



Mi lenne ha nyernék a lottón?
Ha lottóznék, lehet, hogy nyernék is.
Szeretteimnek passzív házakat építenék, hogy miközben a pénztárcájukat kímélem a környezetet is védem.
Munkahelyeket teremtenék. Azt tapasztaltam, hogy amiért meg kell dolgozni annak nagyobb becsülete van, mint ha csak odarepül, mint a "sült galamb". "Könnyen jött, könnyen megy" utóíze van.
Hátrányos helyzetű és beteg gyermeken segítenék.
Idős egyedülálló embereknek nyújtanék békés öreg kort.
Elhagyott, kóborló állatoknak menedéket építenék.
Tulajdonképpen itt majdnem abba is hagyhatnám, mert nincs az a nagyságú lottó nyeremény amivel ezt megvalósíthatnám.
No, de csak álmodjunk tovább.
Utaznék egy keveset, de nem olyan rohanósan, hanem ráérősen.
Rossz szokásom!
Dohányzom és nem csak a kávéhoz.
(ennyi talán elég is)
Koffein
Itt már javulást tudok felmutatni, mert már csak 3 kávét iszom naponta, tejjel és mézzel.(legyen benne valami egészséges is)
Színeim.
Erről faggatott valamelyik nap az unokám is.
Kék, zöld és általában a pasztellszínek
Mi van rajtam?
Keki zöld nadrág és egy világos szürke pulóver.
Házi állat
Két kutyám Cory és Rozsdás, volt másik kettő, de ők már az örök vadászmezőn kergetik a nyulakat (Axel és Bezsa)
Bezsát és Coryt az utcán találtam.
Hol látom magam 10 év múlva?
Itt Magyarországon egy csendes víz melletti házban a párommal, ami szintén a fent említett technológiával épülne. Unokák népes seregével.
Mindenféle háziállattal körbevéve.

Legutóbbi jó élményem.
3.5 hónap múlva megszületik Tamara unokám.
Mikor Petra unokám átöleli a nyakam és azt súgja a fülembe, hogy: Te vagy a világon a legjobb nagymama!
Meglátogathattam barátnőmet Nelly segítségével Limarát, amit már egy jó ideje tervezgettünk.

Tovább adnám az álmodozás lehetőségét:
Daisynek (majd ha lesz egy kis ideje)
Limarának ( ha már elfogyott a torta)
Briginek

2010. március 21., vasárnap

Gulyás batyuval


Kedvenceink közé tartozik a gulyásleves. Ahogy a mélyhűtő fiókjában kotorásztam és próbáltam eldönteni, hogy mit is főzzek, kezembe akadt egy csomag marhalábszár. Amikor húst vásárolok, mindig nagyobb mennyiséget veszek és azt szépen kiporciózom. Zacskóba rakom, feliratozom most már. Ért már olyan meglepetés, hogy amikor kivettem egy csomagot a hűtőből, azzal a hiszemben, hogy én tudom mi van benne, hát tévedtem, egész mást rejtett a csomag. Akkor aztán gyorsan át kellett terveznem a menüt. No azóta rendesebb vagyok, felcímkézem a zacskókat.
Feltettem a kérdést a páromnak, hogy pörkölt legyen nokedlival vagy gulyás leves. A gulyás levesre szavazott (szegény nem tudta, hogy akkor mehet krumplit venni, mert ami itthon volt az a pár szem, inkább csira volt mint krumpli). A hús elő volt készítve konyhakészre. Bezzeg amikor több kilogramm húst szeleteltem, kockáztam, hártyáztam, gondoltam magamban egy s mást.(18 éven felüli O).
Most bizony örültem, hogy nincs vele pepecselés.

Hozzávalók 8 személyre:


60 dkg inaktól és hártyáktól megtisztított, felkockázott marhalábszár
3-4 szem közepes krumpli
3 sárgarépa
1 fehér répa
1 fej hagyma
piros paprika
csili paprika
bors

kömény (én őrölt köményt használok)
olaj
petrezselyem zöld

Az olajat odateszem egy lábosban forrósítani, rádobom a hús kockákat és átpirítom. Miután minden oldala kicsit megpirul, kiszedem egy tányérra. A felvágott hagymát üvegesre párolom, sózóm, borsozom, a köményt is most adom hozzá. Lehúzom a tűzről és belekeverem a piros paprikát és az őrölt csilit. felöntöm egy kevés vízzel. Mikor felforr visszarakom a húst és fedő alatt kb. 1-1.5 órát főzöm. Mindig csak egy kis vizet pótolok, ami elfőtt. Amikor a hús félig megfőtt hozzáadom a zöldségeket és krumplit, majd felengedem vízzel, hogy bőven ellepje. Amikor a zöldségek is puhák (kicsit roppanós, nem szeretjük ha szétfő), beleszaggatom a galuskákat.  


Petrezselymes vajas galuska volt a betét:
1 tojás
1 evőkanálnyi vaj

petrezselyem
liszt

1 tojást elkeverek 1 kanál vajjal, sózóm, belerakom az apróra vágott petrezselymet és annyi lisztet adok hozzá, hogy egy sűrű galuska tésztát kapjak. Kiskanállal a levesbe szaggatom.
Holnapra is meg van az ebédünk, csak egy túrós batyut sütök hozzá.

Túrós batyu receptje itt.
Annyi a változtatás, hogy nádcukorral készítettem és abból kicsivel többet tettem bele. A tésztához 2 kanál burgonyapelyhet is tettem.
A túróhoz citromhéjat reszeltem.

2010. március 20., szombat

Radiátoron a mangalica?


Még december tájékán bevásároltam egy ismerősünktől mangalica húsokból. Mélyhűtős projektből most a "szűz" került sorra. Előző este kivettem, hogy szép lassan felengedjen. Reggel szépen lehártyáztam és megszabadítottam a felesleges zsírtól. Ujjnyi szeletekre daraboltam, sóztam, borsoztam.


Serpenyőben kevés olíva olajat forrósítottam, majd a húsérméket mindkét oldalukon megpirítottam. Oldalanként 1-1 perc. A serpenyőből a húsokat egy tálra kiszedtem és 1 egy fej hagymát amit szálakra vágtam megdinszteltem megmaradt olíva olajon, 2 gerezd fokhagymát is beletettem. Picit sóztam, hogy a hagyma oda ne kapjon. 1/2 kg gombát megtisztítottam csak a lábát választottam el a kalapjuktól és hagymához adtam. Kb. 10 percet pirítottam, majd az elősütött húsokat is hozzáadtam. Teáskanálnyi liszttel bestabboltam, majd felöntöttem 4 dl kókusztejjel. Kávés kanál őrölt csilivel ízesítettem még. Fedő alatt időnként megkeverve puhára pároltam.
Az olasz napokon az Aldiban vásároltam többféle tésztát és most a Radiatori tésztát főztem hozzá.
Kellemesen csalódtam, mert jártam már úgy formázott tésztával, hogy  kívül már megfőtt, de a belseje kellemetlenül nyers maradt. Ez tökéletes lett. "Al dante-re" főztem, mert a szétfőtt tésztákat nem szeretjük.
( kivéve anyámat, neki mindig egy adagot tovább kell főznöm, szerinte nyers. Ő így szokta meg.)
Tetejére apróra vágott snidlinget szórtam.

Hozzávalók 8 személyre:

1 kg körüli mangalica szűz (lehet más fajta hús is, akár csirke vagy pulyka)
1/2 kg apró gomba (vagy nagyobbak darabolva)
1/2 dl körüli olíva olaj
1 doboz (4 dl) kókusztej
1 fej közepes hagyma

bors
Kávés kanál csili (mehet bele több is)
Teás kanál liszt vagy keményítő
Apróra vágott snidling
Valamelyik blogon olvastam (elnézést nem jegyeztem meg, hogy melyiken), hogy az Aldiban fagyasztott fűszereket lehet kapni. Én minden ősszel fagyasztok snidlinget,  de már elfogyott a készletem. Most bevásároltam belőle. Nem volt egyszerű megtalálni, kétszer is körbejártam a mélyhűtő pultokat, mire sikerült. Többfélét  bevásároltam. Visszazárható zacskóban van.

2010. március 16., kedd

3 sajtos pizza


Tegnap pizzát sütöttem. Előző nap és éjjel betegvigyázóban voltam és minden főtt étel elfogyott. A mélyhűtőből meg nem volt kedvem húst elővenni. Igazából nem is nagyon kívánjuk a húsos ételeket.
Legtöbbször J.O. pizza receptjét veszem alapul, mindig megfelelő lett.

Tészta hozzávalói:
40 dkg BL80-as liszt
10 dkg finomra őrölt grízes liszt (rétes lisztre tippelek, de én készítettem már grízzel is)
VAGY 10 dkg tk. tönkölybúza liszt
1 tk. só
1 csomag szárított élesztő
3.75 dl víz
3 féle sajt (juh, ementáli, füstölt sajt)

Szósz hozzávalói:
paradicsom szósz
csipet oregánó
cukor

bors
őrölt chili

A tészta hozzávalóit kézi robotgéppel összedolgoztam és félretettem pihenni. Maradt egy fél üveg paradicsomlevem (piacon vettem egy nénitől, tavaly nem raktam el) el kellett használnom.
Odatettem egy kis lábosban főni, hozzáadtam egy kiskanál cukrot, csipet oregánot, chilit,borsoztam. Jó sűrűre befőztem.
A sütőt bemelegítettem a maximumra. Nálam 230-240 fok.
A tésztát kettévettem, mivel kettőnknek sok lett volna. Az egyik adagot betettem a hűtőbe.
A másikat kézzel lisztes sütőpapíron kilapogattam. Megkentem a szósszal és a sajtokat elosztottam rajta.
Ráhelyeztem egy sütőlapra és 15 perc alatt megsütöttem. Finom ropogós lett és még sem száraz a tésztája.
Chilis ketchuppal ízesítettük még.
A hűtőben maradt tésztát másnap a lányom használta fel.
Természetesen bármit lehet rátenni, de mi nagyon szeretjük csak sajttal a pizzát.

2010. március 13., szombat

Igéret szép szó


Többször előfordult már velem, hogy hétközben megláttam valamelyik blogon egy nagyon kívánatos ételt.
Megígértem, hogy ezt hétvégén elkészítem. Aztán mindig közbe jött valami. Most aztán nem volt mese "rongyos lángost" sütöttem. Nálunk a lángos bármikor jöhet. Az egész család szereti. A kefires azért kedvelt, mert annyit sütök ki frissen amennyit megeszünk. Mivel ezt a lángost nem lehet eltenni a hűtőbe, úgy oldottam meg, hogy párom gyors futárként szétvitte a családnak.
Mindenkinek nagyon ízlett. Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal ettük.
A recept Limaránál található. Nem változtattam rajta semmit.

2010. március 11., csütörtök

Tojás saláta juhsajttal


Nagy kedvenc nálunk a tojás saláta. Párom egy héten többször is megenné. Ismét sikerült több biobolt bejárása után tönkölybúzát vennem. Tegnapelőtt a barátnőimnek őröltem, ma magunknak. Valami csodát tesz a kenyérrel. A szokásos kenyeremet sütöttem saját őrlésű tk. liszttel és nagyon finom lett. Arra gondoltam, hogy ehhez mindenképp valami kedvencet kell csinálnom. Ráadásul juhsajtot hoztam Makó mellől.

Tojás saláta hozzávalói:

10 tojás
újhagyma vagy snidling

sóban eltett darált paprika
reszelt sárgarépa (ez most kimaradt)
10-15 dkg juhsajt (más is megfelel)
Ezeken kívül, hogy még mit teszünk bele annak csak a képzelet és az ízlésünk szab határt.

Tartármártás:
2 tojás sárgája
mustár

bors
porcukor
citromlé
olaj
tejföl

A tojásokat sós vízben keményre főzöm 10-15 percig. Amíg fő a tojás elkészítem a tartárt.
A tojássárgájához 1  kávés kanál porcukrot keverek és hozzáadok 1 evőkanál mustárt, borsozom, sózom, citromlét nyomok bele és kis adagokban habverővel hozzákeverem az olajat, majd a tejfölt is belekavarom.

Belevágom a hagymát vagy snidlinget és az apróra kockázott sajtot és egy evőkanál sóban eltett darált paprikát, amibe én én bazsalikom leveleket kevertem. Vigyázat a sózással, mert a paprika is sós.

A megfőtt tojásokat hideg vízben lehűtöm, héjuktól megszabadítom és tojás szeletelővel karikákra vágom.
Ez is megy a tartárba, fedeles műanyag dobozba rakom és megy a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

Friss kenyérrel mennyei vacsora.

2010. március 8., hétfő

Krémes szülinapra


Eljött az ideje, hogy nálunk is elkészüljön a krémes. Nagyon szeretem és éppen ezért nemigazán akarodzott nekiállnom, mert akkor fél tepsivel elpusztítok belőle.
Az indokot az adta, hogy párom édesanyjának most volt 91.-ik szülinapja. Tortát nem akartam csinálni, mert egy egész sok lett volna neki. Megvágva, meg hogy néz ki.
Pároméknál vasárnapi sütemény volt a krémes (hájas tésztából, na én erre nem vállalkozom), ezért döntöttem úgy, hogy ezzel kedveskedem neki.
Én most Nassoló receptjét vettem alapul.

Nagyon kevés változtatással.

Tészta:
25 dkg liszt
15 dkg vaj (én margarint rég nem használok)
1 tojás
1dl tejföl
1 evőkanál ecet
csipet só

Itt volt egy kis malőr részemről, mert összeállítottam a tésztát, mikor rájöttem, hogy nem tettem bele az ecetet.
Na gyorsan ecet a tésztára, elkezdtem gyúrni, de egy perc múlva, abba is hagytam, mert egy kis sérülés volt az ujjamon és úgy elkezdte csípni, hogy csillagokat láttam. Ezek után gumikesztyűben folytattam a gyúrást.
Az idő rövidsége miatt nem tettem a tésztát hűtőbe, de legközelebb ott fog pihenni egy kicsit.

Kinyújtottam szilikonos zsírpapíron, villával megszurkáltam és két részletben megsütöttem.(kicsit nagyobbra kell nyújtani, mert összeugrik)
Amikor kivettem a sütőből tetejére tettem egy zsírpapírt és egy tálcával óvatosan lenyomtam a hepe-hupákat.
Recés kenyérvágókéssel még melegen felvágtam az egyik lapot négyzetekre.

Krém:
4 vaníliás pudingpor (nálam 3 vaníliás 1 tejszínizű ez volt itthon
9 tojásfehérje
20 dkg cukor
1 liter tej
1 vaníliás cukor
2 zselatinlap

A pudingokat fele cukorral és 2 dl tejjel elkevertem és a maradék 8 dl forrásban lévő tejhez öntöttem. Sűrűre főztem. Közben a tojásfehérjét felvertem, vége felé hozzáadtam a maradék cukrot.
A forró pudinghoz adtam a felvert tojáshabot és vízben áztatott és kinyomkodott zselatint, 2-3 percig kevergetve főztem még.
A kapcsos tepsimbe raktam az egész tésztalapot és ráöntöttem a meleg krémet. Kicsit hűlt aztán ment a hűtőszekrénybe. 1 óra hűlés után rárakosgattam a felvágott tésztalapokat.3 óra múlva 2 kockányit kitudtam óvatoskodni, hogy elküldjem az ünnepeltnek. Igazából mára lett az állaga megfelelő.
Az mentett meg a mohóságtól, hogy vittem be a fiúknak a munkahelyre a nőnapi köszöntés hálájául.

Finom könnyű lett a krém.
Az biztos, hogyha legközelebb csinálok vagy egy egész csapatot hívok vendégül vagy lakatot teszek a hűtőre.

2010. március 7., vasárnap

Űrbéli kapcsolatok

 
Edotól kaptam ezt a kedves figyelmességet. Miközben itt rendezgetem a gondolataimat (reggel ez nem könnyű), rácsodálkoztam, hogy mennyi "ismerősöm" lett az éteren keresztül. A "valóvilágban" talán sosem találkoztam volna velük. Autóba sem kell ülnöm a telefont sem kell felvennem és mégis egy kicsit az életük része lehetek. Hatalmas távolságokat tehetek meg percek alatt és még csak időpontot sem kell egyeztetnem az érintettel. Akkor megyek hozzá amikor én szeretnék és ő akkor jön hozzám amikor neki éppen ideje és kedve van. Recepteket cserélünk, családi dolgokról "beszélgetünk". Annyit mutatunk meg magunkból amennyit mi szeretnénk.

Örömmel tölt el, hogy közéjük tartozom.


Limara
Limara
Napmátka
 Praktika sok gyerekhez
Kiskukta
Őszülő Ő mindig is az életem része volt és lesz, mert a testvérem
Brigitta
Fruzska
Daisy
Fazékba zárt szellem


Sorolhatnám még azokat akiket rendszeresen látogatok, de akkor sosem lenne vége a listának

2010. március 6., szombat

Volt egyszer egy "Lala láz"


 
Valamelyik évben, még amikor Margit oldalán sütöttünk éjjel-nappal, kitört rajtunk a Lala láz. Dondonene receptje.
Mindenki Lalát sütött. Készítettük sósan, sajtosan, tepertő krémesen. Édesen, diósan, nutellásan. Ment bele minden ami csak lehetett. Ez a kifli fantasztikusan könnyű és nem lehet abba hagyni.
Kisebbik lányom unokámmal nóta táborba ment és szerettem volna a batyujukat valamivel megtölteni. Így jutott eszembe a Lala.

Hozzávalók:
1 kis doboz kefir
70 dkg liszt (BL80-as)
2 tojás
2 evőkanál cukor
csipet só
5 dkg élesztő
1 dl olaj
1 dl tej

Kenéshez 20 dkg vaj 1 evőkanál sóval kikeverve.

Ha édesen szeretném akkor a pl. diósan, akkor a cukros vajra szórom a diót.
Ha nuttelásan vagy tepertő krémesen készítem akkor nem kell a vaj.


A hozzávalókat a gépbe raktam, 20 perc alatt megdagasztotta. Kelesztőtálban duplájára hagytam dagadni.
8 felé vágtam, gombócokat formáztam belőlük és hagytam egy kicsit pihenni. 
 

Majd két gombócot kör alakúra nyújtottam, az egyiket megkentem a sós vajjal vagy cukros vajjal és dióval, és az utolsót tésztát nutellával,  majd rátettem a másik tésztát és még így nyújtottam egy kicsit.

 
(én úgy kenem rá a vajat, hogy a közepén hagyok egy üres kört, így nem maszatolódik annyira).
 
12 felé vágtam és szélesebbik végétől elkezdem feltekerni, miközben a csücskét nyújtom egy kicsit.
 
Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket és hagyom duplájára kelni. A sütőt 180-200 fokra melegítem.
A megkelt kifliket felvert egész tojással megkenem, de vigyázok, hogy a vágott szélére ne kerüljön, mert akkor nem tud szépen kinyílni. 
 
Sajttal  vagy sütőcukorral megszórom és kb. 20 perc alatt pirosra sütöm.

2010. március 3., szerda

Zsemlekenyér és "szegedi kifli"


 

Zsemlekenyeret sütöttem. Persze nem most sütöttem először, de valahogy kicsit feledésbe ment.
Ugye nem kell mondanom, hogy ki találta meg ezt a jó kis zsemlekenyeret.
Az eredeti recept itt található.


Én annyit változtattam, hogy
16 dkg  tk. kamut lisztet tettem bele, amit én őröltem.
A folyadékból vagy vissza kell venni vagy legalább még 5 dkg kell a BL80-asból, mert nagyon ellágyult a tésztám dagasztás közben.

Egy kis információ a kamut búzáról:
Kamut egy ősi búza fajta. Feltételezhetőleg, eredetileg az ún. termékeny félholdról származik, mely Egyiptom, Eufrátesz és a Tigris folyó között feküdt.
Hosszú ideig feledésbe merült, majd, mint a tönkölybúza a mai idők új felfedezettje.
A Kamut, mint ősbúza soha nem került nemesítésre, kizárólag biogazdaságokban termesztik. Tápanyagokban gazdag, 20- 40 %- kal magasabb a fehérje, aminosav, vitamin és ásványi anyag tartalma, mint a búzának.
Jó sütő képességekkel rendelkezik, ugyanis magas a protein és sikér tartalma. Kitűnően használható kenyér, sütemény, tojásmentes tészta készítésére.


A megkelt tésztát 8 felé vágtam, gombócokat formáztam belőle. Hagytam 15-20 percig pihenni, hosszúkásra nyújtottam, majd mint a kenyeret feltekertem a hajtásoknál lenyomkodva kissé.
2  sütőpapírral kibélelt püspök kenyér formába tettem őket (5:3 arányban, mert nem egyformák a formák)

40 perc kelesztés után megkentem felvert tojással (megmaradt a"szegedi kiflimnél), bevágtam a tetejüket.
A formákra sütőzacskót húztam és 10 perc után 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
Miután a rácson kihűltek, egy részük megy a fagyasztóba, hogy legyen  a kismama lányomnak mindig "friss" péksütemény.

 

Úgy gondoltam, hogyha már így benne vagyok a sütögetésbe, hát én is kipróbálom a "szegedi kiflit". 


Szépen előkészítettem a hozzávalókat, az élesztőt előírásnak megfelelően felfuttattam. A kenyérsütőgépbe mindent beleraktam. Úgy 10 perc múlva mikor ránéztem a tésztára, hát látom, hogy igencsak nem akar összeállni. Folyadékot kíván. 1/2 dl tejet még hozzá adagoltam, de amikor a megdagasztott tésztát kivettem, hát "olyan határeset" kinézete volt. Kelesztettem, majd 8 felé vágtam, gombócokat formáztam belőlük.
20 percet pihentek és elkezdtem kinyújtani. Kissé nehezen akartak engedelmeskedni és akkor vágott bele az agyamba: én a hozzávalóknál megadott tejből vettem el az 1 dl-t az élesztő felfuttatásához. Még 1/2 dl tej igencsak kívánkozott volna bele.
Kicsit merev volt a tészta, nem olyan jól nyújtható, látszik is a formáján, hogy ez inkább bukta, mint kifli.
Langyosan megkóstoltam, mert nem tudtam várni, úgy nemigazán ízlett, az olvadt vaj nagyon érezhető volt. Félóra múlva szintén megkörnyékeztem, no úgy már tökéletes volt.



Unokámnak meglepiként tettem néhányba csokilencsét és sütőcukorral megszórtam.
Nekünk meg néhányba licium gyümölcsöt rejtettem.