2010. november 28., vasárnap

A mumus mikor már nem az

Nagyon szeretjük. Egypárszor már nekiugrottam az elkészítésének, különböző receptek alapján. El is fogyott mindig az utolsó morzsáig, de... és itt jön a bibi, mindig eltört. Persze ez csak külső hiba, de emiatt elment a kedvem tőle. Nem is tudom mikor készítettem utoljára. Tegnap miközben jobbnál jobb recepteket olvasgattam a gasztroblogokon, rátaláltam Tortaimádó oldalán a piskótatekercs  receptjére. Nem tudom miért éreztem, hogy ez az, ezt kell kipróbálnom. Láss csodát, sikerült. Pihe könnyű piskóta, gyönyörűen lehetett felcsavarni. Köszönöm neki, hogy már ez a mumus elhagyta a konyhámat.
Mivel a családom egyik kedvenc sütije, rendszeres vendég lesz nálam.


Hozzávalók:

4 tojásfehérje
csipetnyi só
10 dkg cukor
8 tojásárgája
8 dkg liszt
2 dkg étkezési kemyényítő

A tojásfehérjét csipet sóval felverjük és cukorral kemény habot verünk belőle. A tojássárgáját egyenként adjuk hozzá. A végén a keményítővel elkevert lisztet szitáljuk bele és fakanállal óvatosan beleforgatjuk.
Sütőpapírral kibéleljük 30x40 tepsit és egyenletesen eligazítjuk benne. 10 perc alatt 200 fokon megsütjük.
Lisztezett konyharuhára fordítjuk óvatosan. Ha lekvárral töltjük akkor azonnal megtehetjük és a konyharuha segítségével felcsavarjuk. Ha vajas krémmel szeretnénk tölteni akkor felcsavarva hagyjuk kihűlni.

Utolsó pillanat

Az utolsó pillanatban nálam is elkészült. Tervezgettem, hogy idén milyen is lesz az adventi koszorúm. Aztán az élet és az idő közbe szól. A fenti képen látható mű, párom édesanyjának készült. Mindig olyan hálás amikor saját készítésű ajándékot kap. Dédelgeti, nézegeti és örömmel tölti el.
A mézesen a csipke minta valódi csipke. Nem én rajzoltam.
Ez meg saját használatra készült. kicsit megkínlódtam vele, mert az alsó lap nehezen akart kiszáradni. Szerencsére azért mai nap be tudtam fejezni. Fondantból készült.
A fotókkal eléggé megszenvedtem, mert a vakuval készültek használhatatlanok voltak. Ez volt az egyetlen amelyik úgy ahogy használható lett. Talán majd nappali fényben is megpróbálom és lecserélem.

2010. november 21., vasárnap

Palacsinta hússal


Megmaradt egy adag darált húsom, mert többet daráltam le a töltött kagyló tésztához. Azon töprengtem, hogy mi legyen belőle. Fasírt? Az volt a múlt héten, bár mi nagyon szeretjük, de azért a jóból is megárt a sok.
 Hoppá, hortobágyi húsos palacsinta lesz. Bekevertem a palacsinta tésztát és állni hagytam (hozzávalókat nem tudok írni, mert én még sosem mértem ki). Legtöbbször akkor készítek, ha sok pörkölt készült és megmarad.
Most nem ez a helyzet állt elő.
A darált húshoz készítettem egy pörkölt alapot és azon pároltam meg a húst. Mikor kész lett kicsit hűlni hagytam, majd az aprítógépben pépesítettem. (ma nálam lesz unokám és nem szereti darabosan). Hozzákevertem egy fél tejfölt, utána ízesítettem. Ez lett a töltelék.
Amíg a húst készült addig kisütöttem a palacsintákat, aztán megtöltöttem egy púpos evőkanál töltelékkel. Felcsavartam és a jénaiban szépen sorba raktam. Az első sor tetejét megkentem tejföllel. A második sor tetejéhez a maradék töltelékhez adtam a tejföl másik felét és ezzel kentem meg. Reszelt sajttal szórtam meg és ment a 180 fokos sütőbe kb. 30 percre. Amikor a tetején pirul a sajt akkor már jó.

Amikor nem a kefét rágjuk, hanem a mérget


Napi böngészésem közben Select food blogján találtam magam ahol a citrusokról ír. Szerintem mindegyikünk tudja, hogy kezelik a héjukat csak azzal nincs mindenki tisztában, hogy ezt a mérgező anyagot, mosással nem lehet eltávolítani. Itt lehet róla bővebben olvasni.
Nap mint a nap látjuk a főzős műsorokban, (mossuk meg alaposan és reszeljük bele) az éppen készülő sütibe, ételbe. Nagyon ritkán hangzik el, hogy kezeletlen citrust használjunk.
Most, hogy jönnek az ünnepek, sokkal több effélét használunk.
Én rendszeresen rendelek a Biobarlangból árut. Na nem úgy kell elképzelni, hogy hetente, úgy 2-3 havonta.
Ilyenkor citrom biztos szerepel a tételek között. Arra eddig még nem került sor, nagyobb mennyiséget kérjek és elraktározzam. Mostanáig.
Persze nem olcsó, de az egészségünk érdekében azért érdemes kicsit mélyebben nyúlni a pénztárcánkba.
Ráadásul milyen jó érzés ha a szeretettel készült ajándékunk nem mérgező.
Rendeltem narancsot, citromot és limot.
Alaposan megmostam azért, na most nem a mérgező anyag miatt, hanem a rákerült szennyeződések eltávolítása céljából.
Papírtörlővel megszárítgattam őket.
Bekapcsoltam a rádiót és kerestem egy kis jó zenét, magam köré rendeztem a szükséges eszközöket.
Tálcák, burgonyahámozó, mini zacskók, műanyag dobozok.
A burgonyahámozóval, hajszál vékonyan leműtöttem a citrusok héját, vigyázva, hogy a fehér részét ne vágjam le, mert az keserű.
Zacskókba adagoltam. Aztán az elektromos facsaróval, kinyertem az összesnek a levét.

Kis dobozokba adagoltam és ráírtam, hogy mit tartalmaz. Egy részét jégkockatartóba adagoltam.
 Ez egy nagyon gyors fotó lett, mert a fagyasztóból raktam ki az asztalra.
( a többi is gyors fotó, de legalább saját készítésű)





2010. november 19., péntek

Töltött kagyló



Néhány hete megint kaptam óriás kagyló tésztát. Elég régen készítettem már belőle töltött tésztát, mindenkinek nagyon ízlett, de akkoriban hiába kerestem megint, nem találtam. Most, amikor megláttam gyorsan a kosaramba landolt.
A mélyhűtőből még este elővettem egy adag tarját és egy adag csirkecombot. Akkor még nem tudtam mi lesz belőle, de másnap reggel miközben azon töprengtem mi is legyen az ebéd, eszembe jutott a kamrában árválkodó kagylótészta.

Hozzávalók:
fél csomag óriás kagyló tészta
30 dkg darált hús (nálam most tarja és csirkecomb)
6 dl tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál sűrített paradicsom

bors
sajt a tetejére+ a besamellbe
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
vaj a tál kikenéséhez+ 1 evőkanál a besamelmártáshoz
olaj

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztom, majd a zúzott fokhagymát hozzáadom. . A darált húst a hagymán fehéredésig pirítom, fakanállal alaposan szétnyomkodom, hogy ne álljon össze csomóba. Jön a paradicsom püré, só, bors. Felöntöm kevés vízzel és tovább párolom, amíg puha nem lesz.
A vajat felforrósítom, beleszórom a lisztet és kb. 2 percig pirítom, majd felöntöm a tejjel és habverővel keverem tovább amíg szép sima nem lesz. Hozzáadok egy marék reszelt sajtot, sót, borsot, azzal is jól kikeverem. Ne legyen sűrű, inkább folyós. (ha sajt sós akkor itt az elmaradhat)
A jénait kivajazom, a kagylótésztákat a darált húsból készült töltelékkel megtöltöm és szép sorban lerakom őket a tál aljára. Kanállal mindegyik tetejére teszek a sajtos besamelmártásból egy keveset. Jön a következő sor. Itt a tetejére már bőven rakom a mártást, teljesen takarja be a tésztát, mert ahol nem fedi ott megpirul.
Bőven megszóróm reszelt sajttal és mehet a 180 fokos sütőbe, amint a sajt színt kap, kész is.

2010. november 14., vasárnap

Kalács felfújt

Még mindenki alszik én az első kávémat kortyolgatom, közben azon töröm a fejem, hogy mi legyen a reggeli.
Körülnézek a kenyértartóban, van benne még kenyér és pár szikkadt kalács.
Bundás kenyér? Á, azt most nem.  A kalácsot süssem bundásan?
Ekkor beugrott, amíg alszanak, elkészítem a felfújtat.




Hozzávalók:
Kb. 20 dkg szikkadt kalács (nem mértem le)
2 tojás
2 tojás sárgája+ fehérje
2 dl tejszín
4 dl tej
2+3 evőkanál cukor
1 kávés kanál vanília kivonat
dió szóráshoz
vaj a forma kikenéséhez

A kalácsot kis kockákra vágom, amíg ezzel végzek a tejszínt a tejjel odateszem melegedni  (kéz melegig)
A 2 tojást és a 2 sárgáját 2 kanál cukorral habosra verem. Hozzáöntöm a langyos tejszínes tejet és összekeverem. 3/4 részét ráöntöm a kalács kockákra, hagyom, hogy jól megszívják magukat.
Egy pite formát kivajazok és megszórom darált dióval.
Belekanalazom a szaftos kalácsot és ráöntöm a maradék tejszínes tejet.
170 fokos sütőben addig sütöm, amíg a teteje kezd pirulni.
Addig a maradék 2 tojásfehérjét 3 kanál cukorral keményre verem. Kiveszem a sütőből a felfújtat és rákenem a tetejére a habot. Visszadugom és addig sütöm, míg a tojáshab enyhén megbarnul.
Hát nem húzta senki sem a száját, hogy ez a reggeli.

Mi már elkezdtük



Mi már elkezdtük. Végre eljött a nap, hogy az összes vírusos betegségből felgyógyultak lányomék. Így aztán nagyobbik uncsimat is el tudtam hozni magamhoz.(anyámra már bármilyen betegség veszélyes lenne (89 éves) ezért ilyenkor karantén van)
Előző nap bekevertem a mézes tésztát, mert egy napot állnia kell, hogy összeálljon a tészta.
Így aztán másnap délután Petuval kettesben nekiálltunk a szaggatásnak és a sütésnek.
Következő napra maradt a díszítés. Kíváncsi voltam, hogy az én örökmozgó unokám, akinek 5 percenként van új ötlete és elfoglaltsága, meddig bírja türelemmel. El kell mondanom, hogy kellemesen csalódtam. Türelmesen végig díszítette a figurákat (kivéve azokat, melyeket eldugtam, mert tervem van velük és meglepetés).













Itt pedig a bizonyíték. Ezeket mind ő díszítette. Egyre ügyesebben.



Akinek örökmozgó gyereke vagy unokája van, az tudja, hogy ez mekkora fejlődés.









Egy gyors adventi mézes koszorút is készítettünk anyukájának.
Igazából ez most az együtt játszásról szólt. Élveztük mind a ketten. Közben még a leckékkel is elkészültünk.

2010. november 12., péntek

Megint rákattantam


Már megint rákattantam a sütésére. Amikor ez divatban volt itt a neten, sütöttem én is.
Tudomásom szerint Latsia hozta divatba.
A készítéséről szóló videót is párszor megnéztem.Ízlett is mindenkinek, de aztán a feledés homályába veszett.
Most megint terítékre került. A hét minden napján sütöttem, volt úgy hogy kétszer is. Az este bekevertet reggel megsütöttem és azonnal bekevertem egy újabb adagot, amit este sütöttem meg.
Mi vett rá, hogy újból elővegyem ezt a receptet?
Az időhiány.
Annyi időm reggel mindig van, hogy 5 perc alatt összeállítsam a tésztát és amikor hazajövök már csak sütni kell. Napközben szépen el van magában.
Vittem belőle az egyik kollégámnak aki nagy ínyenc és borzasztóan szereti a pocakját. Ráadásul el is készíti férfi létére az ételeket. Vele szoktam fejben főzni. Neki ajánlom ezt a receptet.

Hozzávalók:
35 dkg BL80-as liszt ha nincs akkor 20 dkg rétes 15 dkg finom liszt keveréke vagy 30/15, de akkor tk. lisztet nem teszünk bele.

10 dkg teljes kiőrlésű liszt (nálam ez most saját őrlés volt.
1 dkg élesztő
2 csapott kávés kanál só
1 kávés kanál cukor
4 dl víz ( ha nem teszek hozzá tk. lisztet akkor nálam 3.5 dl)
1 kávés kanál sikér

Egy nagyobb tálban összekeverem a hozzávalókat, mint a nokedli tésztát. Ráteszem a fedelét. Ennek hiányában folpackkal takarom le. 12 óra hosszára elfelejtem. Én nem veszem ki lisztezett deszkára, hanem egy fakanállal a széleken alányúlok és közepe felé igazítom és ahonnan a tésztát elhúztam, oda lisztet szórok.
A sütőt bemelegítem a maximum fokozatúra, nálam ez 230 fok és beteszem a sütő edényt is melegedni.( a sütő edénynek legyen teteje is) Addig a kenyér tészta még pihenget. Kellően felforrósodott edényt fogókesztyűvel kiveszem és a tálból fakanál segítségével a tésztát szépen belesegítem az edénybe. Ráteszem a tetőt és 30 percig így sütöm. Leveszem a tetőt és még 20 percig sütöm tovább. Én nem veszem alacsonyabbra a hőfokot, mert nálam így lesz szép ropogós a héj. (sütő függő)
Ha letelt a sütési idő kiveszem az edényből és rácson hagyom kihűlni. ( ha meg tudom állni)
A legközelebbi kenyérnél magokat is teszek bele.

Azért nem csak ezzel a módszerrel fogom most már életem végéig sütni a kenyeret, de amikor időhiányban szenvedek akkor nagyon jól jön.
Nézd meg róla videót.

2010. november 6., szombat

Tepertős pogácsa

Ma Limara tepertős pogácsáját sütöttem meg. Már 2 hete megvettem a tepertőt, de halogattam az elkészítését, mert tisztában voltam vele, hogy nem tudok majd ellenállni neki. Mivel unokahúgom hazalátogatott Németországból úgy gondoltam, hogy itt az alkalom elkészíteni.
Gyanúm beigazolódott, elcsipegettem belőle vagy 4-et. Nagyon finom lett.
Édes sütemény (Kenyérke) receptje alapján, túrós batyu készült. Nagyon szeretjük, ez egy könnyű tésztájú édesség. Persze ezt is megkóstoltam.

2010. november 4., csütörtök

Amikor gyorsan kell egy torta

"Hozott" unokám most töltötte a 11.-ik évét. Lányom megkért, hogy készítsek neki egy tortát, mivel neki ínhüvely gyulladása van és alig bír fogni. El is terveztem, hogy milyen tortát készítek, de kiderült, hogy előbb kell mint én gondoltam. Így aztán "csak" egy gyors torta lett. Ami persze az ízén semmit nem rontott csak a díszítés lett ilyen egyszerű. A közepére egy zenélő gyertyát küldtem, de attól nem fért volna bele a tortás dobozba.
A piskóta tészta "A nagy csokoládé könyv"-ből van.

Bécsi piskóta

Hozzávalók:

5 egész tojás
2 tojássárgája
17 dkg cukor
1 késhegynyi só
fél teás kanál citrom héja (kezeletlen citromból) ez most elmaradt
13 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
50 ml olaj
A tojásokat robotgéppel addig kevertem míg krémszerű lett. 8-10 perc. Hozzáadtam az olajat és falapáttal belekevertem a keményítős lisztet. (citrom héj most elmaradt)
200 fokon 30 percig sütöttem, félidőben alufóliával letakartam. Sütés végén fapálcikával, tűpróbát tartottam.

Krém hozzávalói:
1 tejszínízű pudingpor
1 púpozott evőkanál holland kakaópor
4 dl tej
5-6 evőkanál cukor
25 dkg vaj
5 dkg egész morzsásra vágott csokoládé
porcukor a tetejére

A pudingporhoz hozzákevertem a kakaót és 4 dl tejben sűrűre főztem. Hagytam kihűlni. A vajat a cukorral habosra kevertem és a kihűlt csokipudingot, több részletben hozzáadtam. Belekevertem a csokoládémorzsát.


A piskótát egy éjjelen át hagytam pihenni és másnap reggel töltöttem meg a krémmel.
1 óra hosszára betettem a mélyhűtőbe, hogy a virág mintás sablonra  ne ragadjon rá krém.
Erre a krémre a porcukrot majdnem a tálalás előtt kell rászórni, mert átnedvesedik a krémtől.
Virág mintát meg azért választottam, mert az ünnepelt neve Virág.