Az is magyarázat lett volna rá, hogy az a borsó amit a saját kertjében frissen szedett más, mint amit én veszek.
Vettem én a piacon őstermelőtől gyönyörű borsót és az sem lett olyan. Aztán valahogy eszembe jutott (jó sokára), mintha rémlene, hogy ő a borsó héját először megfőzte és azzal öntötte fel a levest.
Ez volt az a titok, amiért az én levesem nem volt olyan, mint az övé.
Persze nem minden borsóhéjat főzök meg, ha nem olyan szép az állapota, de ha igazán szépet kapok a piacon akkor megfőzöm és a felesleges borsóhéj levét lefagyasztom.
Szombaton nagyon szép borsót találtam a piacon. Vettem belőle 1 kg-ot. Kifejtettem és felét, rögtön fagyasztóba tettem. A borsóhéját megfőztem. A felesleget levet most is lefagyasztottam.
Hozzávalók:
20-25 dkg borsó
1 csomag sárgarépa karikára vágva
2-3 szál fehér répa
1 evőkanál liszt
1 kávés kanál piros paprika
só
bors
olaj
petrezselyem zöldje
a galuskához:
1 tojás
só
annyi liszt, amennyivel nokedli sűrűségűre tudom keverni.
Kevés olajon a borsót, a sárga- és fehér répát megdinsztelem, 1 evőkanál liszttel megszórom. Kicsit pirítom, majd lehúzom a lángról és rászórom a piros paprikát. Felengedem a megfőzött borsóhéj levével. Sózom, borsozom és a petrezselymet is hozzáadom. A végén lehet még apróra vágott petrezselyemmel is ízesíteni.
Amikor a levesem kész, kis kanállal beleszaggatom a galuskákat.