2011. május 16., hétfő

Nagymamám borsó levese




Hosszú éveken keresztül nem jöttem rá, hogy én miért nem tudok olyan borsólevest készíteni, mint a nagymamám. Megkérdezni, már nem volt lehetőségem, mert már rég nincs köztünk.
Az is magyarázat lett volna rá, hogy az a borsó amit a saját kertjében frissen szedett más, mint amit én veszek.
Vettem én a piacon őstermelőtől gyönyörű borsót és az sem lett olyan. Aztán valahogy eszembe jutott (jó sokára), mintha rémlene, hogy ő a borsó héját először megfőzte és azzal öntötte fel a levest.
Ez volt az a titok, amiért az én levesem nem volt olyan, mint az övé.
Persze nem minden borsóhéjat főzök meg, ha nem olyan szép az állapota, de ha igazán szépet kapok a piacon akkor megfőzöm és a felesleges borsóhéj levét lefagyasztom.
Szombaton nagyon szép borsót találtam a piacon. Vettem belőle 1 kg-ot. Kifejtettem és felét, rögtön fagyasztóba tettem. A borsóhéját megfőztem. A felesleget levet most is lefagyasztottam.
Hozzávalók:
20-25 dkg borsó
1 csomag sárgarépa karikára vágva
2-3 szál fehér répa
1 evőkanál liszt
1 kávés kanál piros paprika
bors
olaj
petrezselyem zöldje

a galuskához:
1 tojás
annyi liszt, amennyivel nokedli sűrűségűre tudom keverni.

Kevés olajon a borsót, a sárga- és fehér répát megdinsztelem, 1 evőkanál liszttel megszórom. Kicsit pirítom, majd lehúzom a lángról és rászórom a piros paprikát. Felengedem a megfőzött borsóhéj levével. Sózom, borsozom és a petrezselymet is hozzáadom. A végén lehet még apróra vágott petrezselyemmel is ízesíteni.
Amikor a levesem kész, kis kanállal beleszaggatom a galuskákat.

Krisztának és Parinak


A múltkori gyümölcstortából vittem be a munkahelyemre. Megígértem, hogy beírom a blogomba a receptet.
Ígéret szép szó és én most beváltom az ígéretemet.
Kétféle gyümölcstorta formám is van. Az egyik fém, a másik szilikon. A szilikonost azért szeretem jobban, mert a sütés után könnyebb elmosni, míg a fémet tovább tart teljesen tisztára suvickolni, mint a torta elkészítése.

Hozzávalók:
3 tojás
7 dkg liszt
10 dkg cukor
75 ml olaj
6 g sütőpor

A hozzávalókat egy tálba rakom és a robotgéppel először alacsony, majd amikor már egynemű vált a keverék akkor magas fokozaton 4-5 percig keverem.
Szilikonformába öntöm és  180 fokon kb. 20 percig sütöm. A formában hagyom kihűlni. Vaníliás pudingot főzök az előírás szerint. A kihűlt piskótára öntöm és pár perc múlva rárendezem a gyümölcsöket.
Ha mégis fémformában sütitek akkor, ki kell vajazni és lisztezni.
Remélem legközelebb Ti hoztok nekem kóstolót.

2011. május 14., szombat

Ajándékot hozott a postás

Ajándékot kaptam. Adni is jó, de valljuk meg kapni is. Főleg, ha meglepetés. Latsiától jött ez a kedves ajándék. Mikor megjött a postás izgatottan bontottam ki a csomagot, hogy mit is rejt. Nagyon klassz torta dekoráló lapokat. Köszönöm szépen.
Most már csak egy feladat van hátra. Tortákat sütni és mehet a díszítés.

2011. május 11., szerda

Epres pite

Már hányszor megsütöttem, de blogra még nem tettem fel, pedig a család nagy kedvence.Még mindig a szombati piaci bevásárlásából gazdálkodom.
Maradt még úgy kb. 40 dkg eper amit már nem lehetett volna tovább tárolni. Így aztán elkészült belőle ez a süti.A receptet itt találtam.
Hozzávalók egy 28x40 cm-es tepsihez.
30 dkg vaj vagy margarin (én csak vajat használok)
40 dkg cukor
40 dkg liszt
6 tojás (én 7 tettem bele, mert kisebbek voltak)
2 sütőpor
40 dkg eper (vagy más gyümölcs)

3 dkg kókusz reszelék (vagy kekszmorzsa, zsemlemorzsa)
3 evőkanál cukor (nádcukor)
2 vaníliás cukor (vanília aroma)
vaj+liszt a tepsi kikenéséhez
A cukrot a vajjal habosra keverem és a tojássárgáját egyenként dolgozom bele. A lisztet a sütőporral összeszitálom. A fehérjéket pici sóval felverem. A lisztet és a felvert tojásfehérjének a felét felváltva adom hozzá, mert különben nagyon sűrű a massza és nehéz benne eldolgozni. A legkisebb fokozaton keverem.
 A végén hozzáadom a tojásfehérje másik felét is, és még azt is a robotgéppel de óvatosan keverem hozzá. Egy kenhető masszát kapunk. A tepsiben szépen elkenjük és megszórjuk kókuszreszelékkel.
Kirakjuk a gyümölccsel. 3 kanál cukorral megszórjuk.
180 fokos sütőben 40-45perc alatt  szép aranysárgára megsütjük. tepsiben hagyjuk kihűlni.

Már alig van pár kockányi belőle.

2011. május 10., kedd

Töltött karalábé

Szombaton a piacon vettem 5 db karalábét. Annyira kacsingattak rám, hogy nem tudtam ellenállni. Ma sor került az elkészítésére. Nem sűrűn készítek töltött karalábét, mert igazából a nagyobbik lányom és én szeretem. Bár ma anyám is evett belőle, és ízlett neki, a párom meg most melegít magának egy adagot. Ugyanis megkóstoltattam vele és neki is ízlett. Eddig elkerülte ezt az ételt.
Hozzávalók:
karalábé (zsenge)
1 csirkemell
rizs
hagyma
petrezselyem
snidling (elhagyható)
főzőtejszín vagy tejföl

bors
fokhagyma
húsleves
olaj
vaj
tojás

A karalábékat meghámozom és üreget vájunk bele. Nekem van karalábé vájom azaz van, csak nem itthon, mert kölcsön adtam a kisebbik leányomnak. Gyorsan körülnéztem megfelelő alkalmatosság után és a kezembe akadt a mérőkanál készletem. Tökéletesen megfelelt a célnak.
A karalábé forgácsokat egy nagyméretű serpenyőbe raktam, amelyre majd a megtöltött karalábékat helyezem.
Töltelék:
1 hagymát apróra vágok és olaj és vaj keverékén megdinsztelem.
1 csirkemellet a késes aprítóba teszek, miután megfelelőre vágta beleteszek sót, borsot, 2 tojást, fokhagymát, snidlinget és 12 dkg rizst és a kihűlt dinsztelt hagymát.
A karalábékat lazán töltöm meg, mert a rizs dagadni fog. Belehelyezem az edénybe őket és felöntöm húslevessel. Felforralom és két kanál segítségével a maradék töltelékből galuskákat formázok és húslébe rakom. Őrölt borsot tekerek rá és lefedve puhára párolom. A karalábékat és a húsgombócokat kiszedem, 2 dl főzőtejszínbe 1 evőkanál lisztet keverek és ezzel besűrítem. Egy csokor petrezselyemmel és egy adag apróra vágott snidlinggel ízesítem, ha kell sózom. Visszateszem a karalábékat és a húsgombócokat és pár percig még összefőzöm.
Azt hiszem ezentúl többször megismétlem, mert mindenkinek ízlett.

2011. május 8., vasárnap

Vaníliás eprestorta







Egy új formát akartam kipróbálni. Gondoltam készítek egy gyümölcsös tortát. A piacon nagyon szép magyar epret kaptam. Már amikor a tésztát összeállítottam sejtettem, hogy ez a forma nem lesz az igazi, de azért megsütöttem benne. Nem sikerült peremesen megsütnöm azaz a peremrész vékony lett és eltöredezett. Sebaj beleraktam a kihűlt tésztát egy kapcsos tortaformába. 2 vaníliás pudingot elkészítettem, ráöntöttem és beraktam a hűtőbe.Eperrel és mentalevéllel díszítettem. A tésztából kimaradt egy kisebb adag, azt egy kis méretű gyümölcstorta formában megsütöttem az unokámnak. Neki csak pudingot raktam bele, gyümölcs az szóba sem jöhet, már ha csak hozzáér a gyümölcs, nem eszi meg. Ezért egy kis csokidíszt tettem rá.
Az anyag nem vész el csak átalakul. Eredetileg nem így akartam aztán mégis csak lett belőle valami.

Pillecukros csokikrém


Pillecukros csokikrém Nigellától

Hozzávalók:
75 g pillecukor
125 g csokoládé
25 g vaj
30 ml forró víz
2 dl tejszín
(én most tejcsokoládé és keserű csokoládé keverékével készítettem, mert a családban azt jobban szeretik)

A tejszín kivételével mindent egy jénaiba tettem és vízgőz felett állandó keverés mellett megolvasztottam. Eltart egy darabig míg a pillecukor egyneművé válik a csokival. Félre tettem hűlni. Felvertem a tejszínt és a kihűlt csokikrémhez kevertem. Poharakba adagoltam és ment a hűtőbe.
Fehér csokiba mártott fél eperrel és mentalevéllel díszítettem.

2011. május 7., szombat

Parázskrumpli csirkével

Ma reggel kint voltam a Bosnyák téri piacon a barátnőmmel. Főleg palántákért mentem, de természetesen bevásároltam egyéb dolgokat. Most visszafogtam magam, mert így is 2-szer fordultunk a kocsiig. Annyi, de annyi szép árú volt, hogy csak kapkodtam a fejem. Parázskrumplinak természetesen nem tudtam ellenállni.
A csirkét még tegnap este elővettem a mélyhűtőből így reggelre pont felengedett.
Gyönyörű salátát is vettem.

A mai ebédünk sült csirke volt parázskrumplival és fejes salátával.

A csirkét befűszereztem szárnyas fűszerrel, a pocakjába tettem fokhagymát, újhagymát sót, borsot és a fűszert. A bőrét fűszerpakolás után vékonyan bevajaztam és ment a sütőzacskóba.
160 fokon 50-60 percig sütöttem.
.Amíg a csirke sült az apró újkrumplit alaposan megmostam és sós vízbe beáztattam. Kevés forró olajon 15 perc alatt pirosra sütöttem, egy kicsit még megsóztam.
A salátához vizet, cukrot és egy kanál ecetet összekevertem és mielőtt leültünk enni csak akkor raktam bele a darabokra tépett salátát.

2011. május 6., péntek

Dagi perec


 Tegnap egy rövid időre kiszabadultam itthonról. Unokámat és a lányomat vittem haza az anyák napi ünnepségről. Igen ám, de a csillagom megszokta, hogyha velem találkozik akkor valami megbújik a táskámban amit neki készítettem. Bolti édességeket én ritkán veszek neki, inkább saját készítésű sütikkel kedveskedek neki. Most a választásom 4gyerek perecére esett.

Hozzávalók:
50 dkg BL80 liszt
8 dkg cukor
2.5 dkg élesztő
2.5 dl savó vagy 2dl tej+0.5 dl víz
5 dkg vaj olvasztva
1 tojás
1 tk. só (eredetiben 1.5 tk van)
tojás a tetejére
sütőcukor (eredetin búzacsíra van)


A vaj kivételével mindent a kenyérsütő üstjébe adagolok és amikor a tészta nagyjából összeállt, az olvasztott vajat lassan adom hozzá. 20 perces dagasztás után a kelesztőtálba teszem és duplájára hagyom kelni.
Én 10 felé porcióztam és kis gombócokat gyúrtam belőlük. 15 percig letakarva hagytam pihenni. A gombócokból kígyókat sodortam és amikor minden kígyó a pulton sorakozott,  újból sodortam egy kicsit rajtuk. Egy tepsiben 5 perec fért el. Betettem a hűtőbe kelni őket konyharuhával letakarva, mert nem tudtam volna fél óra múlva megsütni. 2 órát pihentek a hidegben. Sütés előtt hagytam kicsit átmelegedni, majd felvert egész tojással megkentem és sütőcukorral megszórtam. 180 fokos sütőben 17 perc alatt szép pirosra sültek.

Kissé vagy nagyon megdagadtak, ezért elneveztük dagi pereceknek. Még langyosan kézbesítettem az unokámnak. Természetesen azonnal megevett belőle egyet.

2011. május 5., csütörtök

Tojás másképpen





Ma ahogyan ide-oda ugráltam a blogok között, találtam egy számomra még ismeretlen tojásfeltét elkészítését.
Azt gondoltam megér egy próbát. Úgy sem tudtam eldönteni, hogy mit egyek. Estére tojásos nokedli lesz, de azt jobb frissen készíteni. Ma nálunk a tojás a főszereplő.
Egy zöldfőzelékhez (borsó, spenót, esetleg másnál sóska, mert azt nálunk szinte senki sem eszi) kitűnő feltét. Egy kis változatosság. Én most magában snidlinggel megszórva ettem.(azaz egy szelet kenyérrel, de főzelékhez sokkal jobban illik)
Ti hogyan szeretitek a tojást?

2011. május 4., szerda

Te mit csinálsz a vajas papírral?

1 évvel ezelőttig mit csináltam a vajas papírral ha kifogyott belőle a vaj? Hát fogtam és kidobtam. Aztán más megoldást találtam a hasznosítására. A recepteknél sokszor olvassuk, hogy vajazd ki a tepsit, tálat vagy amiben éppen elkészíted a süteményt vagy az ételt. Egy darabig két kis kezemmel csináltam, aztán ugye szappanos kézmosás következett. Aztán újítottam, alufólia segítségével követtem el. Legalább a kézmosás elmaradt. Nem mintha ez problémát okozott volna. Egyik alkalommal már csak éppen annyi vaj volt a papírban ami egy forma kikenéséhez kellett. (itt történt a megvilágosodás (néha megesik velem is).
Ettől kezdve nem vakargattam le alaposan a vajcsomagolását, hanem hagytam rajta egy keveset és ment a mélyhűtőbe. Most már csak előkapom, pár percig hagyom felmelegedni és már használható is.
Lehet, hogy többen így is csináljátok, de úgy gondoltam közzé teszem, hátha valakinek jól jön ez az ötlet.