2009. november 8., vasárnap

Korona vagy zsemle?

Elfogyott az utolsó morzsáig a kenyér itthon. Vasárnap lévén kicsit több idő van "játszani", azt gondoltam, hogy nem a megszokott kenyeret sütöm. Így esett a választásom Limaránál látott jópofa kenyérre. (hol is keresgélhetnék?)
Éppen csak egy picit változtattam a liszt arányán.


Hozzávalók:
40 dkg BL80-as liszt
10 dkg saját őrlésű tk. tönkölyliszt
25 dkg öreg tészta
2 kiskanál só
csipet aszkorbin
2 evőkanál burgonyapehely
2.7 dl víz
2 evőkanál olaj

Gépben összeállítottam a tésztát, majd kelesztőtálban hagytam duplájára kelni. 1 db 18 dkg-os és 6 db 14 dkg-os darabokra vágtam.
A formázás menete itt látható (ennél tökéletesebben nem is lehet megadni)
55 percig hagytam kelni, majd a sütőpapírral kibélelt tepsit a pohár tetejére tettem és egy hirtelen mozdulattal átfordítottam. Na itt egy kissé aggódtam, hogy mi lesz ebből. Szerencsémre minden rendben volt.
220 fokos sütőben sütöttem 35 percig.

Mutattam a páromnak, hogy kész a van a koronakenyér. Szerinte ez "zsemle". Férfiből van a lelkem.

9 megjegyzés:

  1. A saját őrlésű liszttel nem tudok versenyre kelni, de a gyakorlás sem ártana nekem, hogy ilyen gyönyörűt süssek. Zsömlém még sosem volt cserepes, de igazából azt a sült felhajló szélét szeretném megenni.

    VálaszTörlés
  2. Én is arra fenem a fogam. Arra ropogós részre.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem megkoronázott zsemle!!

    VálaszTörlés
  4. gaza van Erikának, de akárminek is hívjuk egyszerűen gyönyörű!:))

    VálaszTörlés
  5. Tényleg gyönyörű lett, remekeltél !

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett, ezt én még csak egyszer sütöttem meg, de most hogy így eszembe juttattad,tényleg kell a változatosság!

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés