2009. november 8., vasárnap

Almás popocska

Nem zártam be a konyhámat, bár hétközben gyors és egyszerű ételek voltak soron. Az a fránya időhiány az oka.
Kisebbik lányom kórházban van és azon törtem a fejem, hogy mivel kedveskedjek neki.
Az egyik kedvence az almás popocska (mi már csak így becézzük).
Almás pitét rendszeresen többször sütöttem már, de amikor felfedeztem Illéskrisz töltelék elkészítését valahogy éreztem ez biztos nyerő lesz nálunk. Nem csalódtam.
A recept is itt található.

Hozzávalók:
50 dkg liszt (nekem kevés volt az eredeti receptben megadott mennyiség)
25 dkg Ráma
175 grammos tejföl
1/2 sütőpor
2 evőkanál cukor
csipet só
2 tojás sárgája

A fentiekből robotgéppel összeállítottam a tésztát. Ketté osztottam, de az egyiket kicsit nagyobbra hagytam, mert aggódtam, hogy az új tepsimbe kevés lesz a fele. Úgy gondoltam, hogyha kevés a tészta, akkor a tetejét legfeljebb rácsosra készítem. Elég lett. Az én tepsim 25x56cm-es.
Töltelék:
1.5 kg alma
7 evőkanál cukor
őrölt fahéj
vaníliás cukor vagy aroma
1 vaníliás puding
zsemlemorzsa

A pudingot 4 dl almalével megfőztem és hagytam, hogy kihűljön.
A megtisztított almát lereszeltem. ( jó nagy almákat adott a piacon az eladó leány, amikor mondtam, hogy pitéhez kell) Így aztán ez gyorsan kész lett. Cukroztam és félre raktam állni, hogy levet engedjen.
Kinyomkodtam és megszórtam fahéjjal és hozzákevertem a vanília aromát és a kihűlt pudingot.

A kinyújtott tésztát a tepsibe helyeztem, megszórtam zsemlemorzsával és erre szép egyenletesen elosztottam a tölteléket, majd a másik tésztalapot ráhelyeztem. Tojásfehérjével megkentem, villával megszurkáltam. 180 fokos sütőben megsütöttem.

4 megjegyzés:

Daisy írta...

Ezt a pudingos megoldást már hallottam, de még sosem csináltam így. Milyen lett tőle, krémesebb?

Bezsa írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Bezsa írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Vali írta...

Lányom szeretne hozzá írni és állandóan Bezsa néven szól hozzá. Nem én írok magamnak.