2008. november 29., szombat

Szezámpelyhes kenyér















Már egy jó ideje csak ezt a kenyeret sütöm, mert ez eddig mindig sikerült.
Kacsasütő jénaiban készül. Napokig friss marad.
Ezt a módszert Limarától tanultam.

20 dkg nyanyát (öreg tésztát)
20 dkg BL80-as lisztet
1 dkg élesztőt
2 dl vizet
1 kiskanál cukrot

tálba teszek, jól összekeverem és minimum 1 órára elfelejtkezem róla (beindított nyanya).
Amikor már duplájára nőtt, akkor belevakarom a kenyér sütő edényébe és az alábbiakkal egészítem ki.

40 dkg BL80-as liszt
1.2 dl víz
2 evőkanál burgonyapehely
1 teás kanál só
késhegynyi ascorbin sav
2 evőkanál olaj
szezámmag pehely

A gépben 20 percig dagasztom, majd kissé belisztezett szilikon gyúródeszkára borítom és egy nagyobb tállal letakarom.
Duplájára kelesztem, majd egy kissé átgyúrom és újabb 15 percig hagyom a tésztát kelni.
Ez idő után kézzel kilapogatom és feltekerve formázom. Bevizezem a tésztát és szezámmag pehelybe forgatom. Sütőpapírral kibélelt kacsasütő jénaiba teszem és kb. 40 percig pihentetem.
Egy zsilettpengével bevágom és újabb 15-20 percig békén hagyom. Ekkor a jénai tetejét belülről, és a kenyeret is alaposan bespriccelem. Hideg sütőbe teszem, melyet 230 fokra állítok és 15 perc után visszaveszem 200 fokra és még 35 percig sütöm. Nagyon óvatosan kiveszem a jénaiból (vigyázat, könnyen megégethetjük vele magunkat. Tapasztalat.) Megkopogtatom a kenyér alját ha kongó hangot ad akkor kész a kenyér. Esetleg ha kissé világosnak tartom, még 5 percre visszarakom a sütőbe a rácsra, de már jénai nélkül.
Rácsra teszem enyhén bespriccelem, aztán fülelek, hogy mi ez a recsegés-ropogás.
A kenyér beszélget velem.

1 megjegyzés:

Limara írta...

Gyönyörű! Szezámpelyhet soha nem próbáltam, de olyan guszta ez a kenyér, hogy mindenképpen kipróbálom majd!