Unokám és a lányom is beteg. Még tegnap szerettem volna őket meglepni ezekkel a masnikkal. Majdnem minden volt itthon hozzá csak a tejfölt ettük meg. Így aztán mára maradt a meglepi.
Nagyon szeretjük a fánkot, de ritkán sütök, mert nem birok neki ellenállni. Jövök-megyek (motyogatok) megeszem egyet, ez aztán addig folytatódik, míg van tálcán. Most elhatároztam erős leszek, csak 4-et habzsoltam be miután kicsit kihültek.
A receptet jó szokásomhoz híven Limarától kölcsönöztem.
1 kg finomliszt
5 dkg élesztő
3 dl tej
csipet só
4 tojás
2 dkg vaj
4 evőkanál cukor
4 evőkanál tejföl
2 evőkanál rum
1dl langyos tejben az élesztőt kicsi cukorral felfuttatom. Mindent a robotgépem üstjébe teszek, kivéve a tojásfehérjét, amit kicsit felverek és a tejből is visszatartok egy keveset. Szép simára dagasztatom.
Lisztezett pultra borítom, ott kicsit még megdögönyözöm, aztán leborítom egy nagy tállal. Hagyom egy órát pihenni.
4 evőkanál olaj
Kinyújtom, felét ecsettel bekenem olajjal, majd egymásra hajtom. Ujjnyi vastag legyen. Derelyevágóval, tégla lapokra vágom. A tégla lapokba két vágást készítek és azon keresztül bújtatom a tésztát.
Limaránál tökéletesen le van fotózva az eljárás.
Olajat forrósítok egy lábosban, legalább 3 cm legyen benne az olaj, hogy jól meg tudjanak puffadni a fánkok.
Egyszerre 3-4 db-nál nem teszek többet bele. Szép pirosra sütöm.
Aztán már csak türelmetlenül kell várni, hogy kihűljön és lehessen a lekvárba tunkolni.
8 megjegyzés:
Az én pocakomba is jöhet 3-4 db.:))
..azt mondod, kicsit már hűltek? de azért még langyos ugye? akor jöhet egynéhány!! lekvárból jó vagyok!!
Én is kérek szépen! :))
Pocakomba kérek, vagy 3-at legalább!!!!:-)
Kislányok sajnos elfogyott. Volt is minden bajom az éjszaka.
Látom készitettél egy csomó,"gordiuszi" csomót.Ha nem birjátok megoldani,küldjétek el hozzám.Találok rá megoldást.
Látod, látod Vali :) ha hagytál volna nekem csak egy kis görcsöcskét belőle........ Nagyon gusztusosak, de már mindhiába állok sorba.:))
Megjegyzés küldése