2010. május 21., péntek

Hajtogatott csokis hokkaido


Végre kisütött a nap és a kedvem is fényesebb lesz. Sütöttem is meg főztem is, de valahogy néhány dolog nem lett az "igazi". Persze nem ehetetlen dolgokra gondolok csak az a kis plusz nem volt benne, amitől olyan melegség önti el az ember szívét. Talán a tegnapi nappal visszajött, hiányzott a nap fénye.
Mivel a családban egy "újabb" édességet kutató lett (aki eddig, egy szál kolbász láttán jött izgalomba). Leendő unokám, anyukája pocakjában azt suttogja: hogy egy kis sütit szeretnék.
Sütöttem én egy pár dolgot, de semmi újnak nem álltam neki. Nem volt meg a lendület.
Tegnapi nappal, mivel az almás pite elfogyott azon töprengve, hogy mit is csináljak, választásom a hokkaidora esett. Csináltam már jónéhányszor, szeretjük is nagyon. Úgy gondoltam, hogy a kenyér dagasztása után, gépben sütöm meg. Igen ám, de ahogyan Limara oldalán nézelődtem, meg akadt a szemem a hajtogatott csokis hokkaidon, egy pillanat alatt eldöntöttem, hogy ezt sütöm meg.

A hozzávalókat leírom, a technikája a fent említett oldalon található.

A csokis tészta hozzávalói:
60 g csokoládé (75%os csokit használtam)
30 g cukor
30 g liszt
110 g tej
3 csapott kanál étkezési keményítő
2 evőkanál kakaópor
4 evőkanál cukrozott sűrített tej
(én 2 kanál keményítőt tettem bele, lágy maradt kissé, de a végeredményen nem rontott)

A hokkaido tészta hozzávalói:

2 dl tej
2 dl tejszín
1 tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál burgonypehely
50 dkg finom liszt (ez most nálam 35 dkg)
10 dkg BL80 liszt (25 dkg)
csipet só
3 dkg élesztő

A kalács tésztát gépben összeállítottam, majd kelesztőtálban duplájára hagytam dagadni.
Kinyújtottam,  a csokis tésztát az alsó felére helyeztem és ráhajtottam a felső részt.
5-ször hajtogattam.
Igazából először nem is akartam fonni, de aztán meggondoltam magam. 3-as fonással akartam elkészíteni,( az megy nekem), kicsit elnéztem a méretet és így aztán 4 szálat kellett vágnom. Az biztos, hogy nem az előírt módon fontam vagy igen, csak nem tudok róla, mert időm nem nagyon volt a kutatásra és a szálak ide-oda hajtogatásának a megfejtésére.( majd gyakorlom)
Mikor szép nagyra megkelt, tojással lekentem és 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép pirosra sütöttem.

8 megjegyzés:

Viki írta...

A történet akár nálunk is iródhatott volna! mármint a kedvet, az időjárást illeti, no és a tegnapi végeredmény egy csokis kalács :) :) Lehet, hogy nálatok is szakad még mindig az eső?

Maimoni írta...

Nagyon szép lett ez a kalács!

Bianka írta...

Kérek szépen:)
Nagyon finom lehet

Limara írta...

Gyönyörű lett a kalács! :))

Maryenne írta...

Szép egyedi fonású kalács!

Andi írta...

Gyönyörű lett.

Kata írta...

Ez is nagyon szép lett!

Judith írta...

Nagyon szep lett a kalacsod! Gyonyoru!