2010. december 28., kedd

Bonbonok helyett





Idén is megpróbálkoztam a bonbonokkal. Most is kifogott rajtam. Biztos bennem van a hiba, lehet, hogy nincs türelmem hozzá. A második sikertelen kísérletezés után feladtam. Golyókat formáztam a töltelékből és csokival bevontam (arról nem készült kép).
A kosárka forma ötletét Nigellától vettem.
Az adagolás szemre és kóstolásra történt kb. mértéket írok.

Mandulás kosárka
1 adag biscotti (kb. 12 dkg
2 marék mandula
2-3 csepp keserű mandula aroma
10 dkg vajat olvasztottam, de csak annyit öntöttem hozzá amivel összeáll.
60-70%-os csokoládé a tetejére
színes cukorka

A száraz hozzávalókat aprítógépbe tettem és morzsásra daráltam. Óvatosan elkezdtem hozzáadni a folyékony vajat, közben az aromát. Amikor már szépen összeállt egy gombócba, kivettem a gépből és egy kis időre a hűtőbe tettem.
Készült egy adag aroma nélkül is a gyerekeknek, azokra színes Smart csokikat tettem.

Zserbó kosárka


12 dkg biscotti
4 marék dió
sárgabarack lekvár
csokoládé a tetejére
grillázs


A száraz hozzávalókat aprítógépben morzsásra daráltam. Annyi baracklekvárt adtam hozzá, hogy összeálljon.
Ment a hütőbe. kicsit pihenni.
A papírkosarakat előkészítettem és a masszákkal félig megtöltöttem és tálcástól egy negyedórára a hűtőbe raktam. Addig megolvasztottam a csokoládét.
Kiskanál segítségével rákanalaztam a csokoládét és a színes Smart csokival jelöltem  a mandulást.
A diósra grillázst összetörtem és azzal szórtam meg.


Grillázs

10 dkg cukor
10 dkg darált dió
Ebben az adagolásban inkább a dió dominál, mint a cukor, ha cukrosabban szeretjük akkor kevesebb dióval készítsük.
Lehet a diót apróra darabolni.
A cukrot serpenyőben világos barnára pirítjuk. Nem kevergetjük inkább csak a serpenyőt mozgatjuk. Beleöntjük a darált diót, összekeverjük és megolajozott alufóliára öntjük és kissé szétterítjük. Ha kihűlt széttörjük darabokra és mozsárban morzsásra törjük.

4 megjegyzés:

Mónika írta...

Na én ezért nem fogok hozzá. Azért megkóstolnám.

Dió Bisztró írta...

Nagyon cuki kis bonbonok!!!
A grillázsért soksoksok piros pont, és óriás gratuláció!!!

Boldog Új Évet kívánok neked és a gyönyörű családodnak!

Bianka írta...

Az a lényeg, hogy finom és szerintem nagyon bájosak

kikus írta...

Úúúúúúúúú, de finom volt :)