2010. december 30., csütörtök

Diótorta a végzetem

Az egyik kedvenc tortám. Nem is készítem sokszor, mert ennek nem tudok ellenállni, mint ahogy most sem.
Szerintem én ettem belőle a legtöbbet.

A piskóta Kiskukta receptje alapján készült. Reggel kivettem a mélyhűtőből és a konyhapulton várt a sorára.

Krém pedig az alábbi volt:


Hozzávalók:
20 dkg darált dió
2 dl tej
1 evőkanál liszt
15 dkg nádcukor
10 dkg vaj
fél vanília rúd

A diót összekevertem a liszttel, közben a tejet odatettem forralni a gázra, amihez a fél vanília rúdból kikapart magokat hozzáadtam. Amikor felforrt, hozzáadtam a lisztes diót és pár percig főztem vele, hogy ne legyen liszt ízű. Megvártam míg kihűl.
A vajat a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadagoltam a diós masszát, és tovább habosítottam.
A piskótát 3 felé vágva fagyasztottam le (mindegyik lap közé zsírpapírt tettem) így aztán ezzel már nem volt gondom.
Megkentem a krémmel a lapokat és kívülről is bevontam vele. Egy keveset meghagytam a krémből és csillag csőrös habzsák segítségével kis csúcsokkal díszítettem a tortát.
Az oldalát és a tetejét grillázzsal szórtam be.

Grillázs

10 dkg cukor
10 dkg darált dió
Ebben az adagolásban inkább a dió dominál, mint a cukor, ha cukrosabban szeretjük akkor kevesebb dióval készítsük.
Lehet a diót apróra darabolni.
A cukrot serpenyőben világos barnára pirítjuk. Nem kevergetjük inkább csak a serpenyőt mozgatjuk. Beleöntjük a darált diót, összekeverjük és megolajozott alufóliára öntjük és kissé szétterítjük. Ha kihűlt széttörjük darabokra és mozsárban morzsásra törjük.

2 megjegyzés:

Dió Bisztró írta...

A krém, csak úgy magában is nagggyon szuper, grillázzsal maga menyország:DD

Bianka írta...

Gyönyörű