2010. december 13., hétfő

Kiskukta betört a konyhámba

Itt járt egyik este Jutka barátnőm. Miről is traccsolhat két nő? Hát először is a pasikról, aztán meg, hogy ki mit sütött-főzött. Mi az ami sikerült, mi az ami felejthető. Ki milyen újabb kacatot vásárolt a meglevő 150 db-hoz. Aztán a karácsonyi menüt veséztük ki, de idő hiányában sajnos nem eléggé. Fél nap is kevés lett volna. Ahogy így trécselünk megemlíti, hogy megsütötte Kiskukta piskótáját , hát ódákat mesélt róla. Én már mióta  tervezem,hogy kipróbálom, de amikor nekiálltam piskótát sütni valahogy nem jutott az eszembe (ez már a korral jár), pedig nagy csodálója vagyok a tortáinak.
Na de, most már nincs mese, el kell készítenem.
Az elgondolást tett követte és íme a 4 tojásból készült piskóta. Magas lett, könnyű, egyenletes. Olyan amilyennek egy piskótának lennie kell.

A receptet ide írom, mert érzésem szerint ez lesz nálunk az etalon.

Hozzávalók 4 tojásos laphoz: fázis képek Kiskukta oldalán

4 tojásos (kb 26 cm átmérőjű tortalaphoz)


200 g cukor+ 80 g a habba
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor
csipet só(fehérjébe)
pár csepp citromlé (fehérjébe)

A tojásfehérjét felverem, majd hozzáadom a cukrot és kemény habbá verem. Könnyebb felverni ha szoba hőmérsékletű.
Összekeverem a tojássárgáját, az olajat, a tejet, a cukrot annyira csak, hogy elvegyüljön. Rászitálom a sütőporos lisztet. Elkeverem egy kézi habverővel. Aztán a mixer magas fokozatán 1.5-2 percig verem, míg szép sima lesz és kivilágosodik.
Teszek egy adagot a tojáshabból és azzal fellazítom és ettől kezdve kézi habverővel dolgozom. Párszor ezt megismétlem, majd beleteszem az összes habot és simára keverem. Az edény oldaláról is alaposan leszedjük a sárga masszát, mert különben nem lesz egynemű a piskótánk.
A torta forma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldala maradjon szabad. A masszát kicsit felhúzzuk az oldalára, mert így jobban tud kapaszkodni sütés közben és egyenletesebb lesz az eredmény.
175 fokon sütjük míg színt nem kap. Nekem félidőben le kellett takarnom, mert a közepe még lágy volt, de a széle már majdnem kész volt. Fanyárssal végeztem a sütés próbát, ha tisztán tudjuk kihúzni akkor készen van.
Pár percig hagytam a formában, majd óvatosan egy késsel az oldalát körbe lazítottam, és egy rácsra borítottam. A sütőpapírt lehúztam róla és így hagytam kihűlni.

Köszönöm a receptet, ismét gazdagabb lettem.
Fázisképeket most nem csináltam, de legközelebb azt is pótolom.

4 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Vali, nagyon-nagyon örülök a sikerednek!:)))És a barátnődének is!

Bianka írta...

Nagyon szép piskóta

Atkáriné Terike írta...

Gyönyörű! Megpróbálom én is.
Valikám!
Nagyon sok boldog névnapot kívánok! Vörösmarthy Mihály versével!
Ugy áldjon meg isten neved napján,
Hogy beérhesd vele minden órán.
Legyen élted mint a virágos fa:
Remény s öröm virágozzék rajta.
Mely sok szívnek keserű gyötrelem,
Legyen neked édes a szerelem.
Igaz legyen, s mindig hű, szeretőd,
Ki jobban szeressen, mint te szereted őt.
Bánat ha ér, legyen az rövid éj,
S utána hosszú boldog nap a kéj.
S bárhova visz tőlünk a szerencse,
Lépésidet emlékünk kövesse.
S rokon érzet tartson köztünk hidat:
Te se felejtsd távol barátidat.

Adrienn írta...

Szia Vali mama!
Szép a piskótád!:)