2008. december 26., péntek

Parmezános-oregános rudak









A megunhatatlan sós süteményünk. Szinte más már szóba sem jöhet. A család kedvence.
Dupla adagnál kevesebbel nem szabad kezdenem. Karácsonykor pedig minimum a négy adag.
Nagyon fontos, hogy amikor sütjük ne kezdjük pl. a levesből a zöldségeket kihalászni vagy egyéb elfoglaltságot találni, mert akkor kissé túl sül a sütink. (tapasztalat)
Én a tetejére is szórok a reszelt parmezánból egy keveset, vigyázat könnyen megég.
A zacskóban kapható előreszelt fürészpor nem alkalmas hozzá.

Parmezános-oregános rudak (Stahl)

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
1 púpos teáskanál só
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1, ek morzsolt oregánó
frissen őrölt bors
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
4 ek. hideg víz
a tetejére:
2 ek. szezámmag
a nyújtáshoz:
kevés finomliszt
a kenéshez :1 tojásfehérje
  1. Előmelegítjük a sütőt 175 C fokra( gázsütőn 4 fokozat) és sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe.
  2. 2. a lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót beletesszük a késes betétű robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, majd apró darabokban hozzákockázzuk a hideg vajat és kb. fél perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze az egészet. A lisztes-vajas-sajtos keveréket aztán átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgáját meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk a tésztát és cipóvá formáljuk. Ha nincs késes betétű robotgépünk, akkor egyszerűen összemorzsoljuk az egészet. Minél kevesebbet fogdossuk annál omlósabb lesz.
  3. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vékonyra kinyújtjuk és éles késsel fél cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat áttesszük a sütőpapíros tepsikre – legalább 3 tepsi kell hozzá, olyan sok lesz belőle- (ez túlzás vagy kicsi a tepsi) és finoman megkenjük kevés tojásfehérjével, amelyet előtte villával enyhén felvertünk. Ezután megszórjuk szezámmaggal és mehetnek is a sütőbe.

Nincsenek megjegyzések: