Két naponta kenyeret sütök, szerencsére a bolti kenyeret már nem is ismerjük. Az utóbbi időben a széthúzható formában sütöttem a kenyereket ami ugye nem a hagyományos kenyérforma. A családom az első időben nagyon idegenkedett tőle, az alakja miatt nem kedvelték a gépben sült kenyeret. Most már egészen hozzászoktak, bár gépben már régóta nem sütök csak sütőben. Kacsasütő jénait vagy sütőzacskót a használok széthúzható formámhoz.
Ma kicsit visszatértem a hagyományos kenyérhez.
Hozzávalók:
20 dkg öregtészta
20 dkg BL80-as liszt
1 dkg élesztő
2 dl víz
1 kanál nádcukor
Összekeverem, mint egy nokedli tésztát, tetejét megszórom liszttel és hagyom állni, míg duplájára dagad.
A kenyérsütő üstjébe belemérem a
20 dkg saját őrlésű tk. lisztet
25 dkg Bl 80-as lisztet (lehet, hogy még kell egy kevés hozzá, liszttől függ)
2 teás kanál sót
csipet aszkorbint
1 teás kanál sikért
2 evőkanál olajat
2 dl vizet
2 kis marék szezámpelyhet
20 percig dagasztatom, majd kelesztőtálban hagyom 1 órát kelni. Lisztezett deszkán ellapogatom és feltekerem mint a bejglit. Minden hajtásnál jól lenyomogatom a szélét. Megy a sütőpapírral kibélelt jénaiba és kb. 50 perc után bevágom zsilletpengével.
Hagyom még 10-15 percet kelni, addig a sütőt bemelegítem 230-240 fokra.
A jénaiba vizet spriccelek és 15 percig hagyom ezen a fokozaton sülni, majd visszaveszem 200 fokra és 45 percig sütöm. Rácson hagyom kihűlni.
A tetejére is szezám magot szántam, de jött az unokám és kiverte a fejemből.
10 megjegyzés:
Gyönyörű! :))
Jaj de szép!!!!
Gratulálok!!!
Gyönyörü ez szezám-mag nélkül is:)) Bóti kenyér? ezt már mi sem ismerjük évek óta. Talán nem is esne jól.
Nagyon szép! Mivel őrlöd a gabonát?
http://hvali.blogspot.com/search/label/malom
Itt megtalálod a malmomat.
Köszönöm szépen Vali! Mi a neve a gépednek?
Mary!
Ez egy LUX robotgép egyik tartozéka.
Köszönöm Vali! Bosch robothoz is láttam már malmot!
Vali.
Nálam "A malomban,a malomban,
három tarka macska,"de a "melót" kerülik,igy marad a szezám mag ropogtatása.
Nagyon szép!
Megjegyzés küldése