2010. március 6., szombat

Volt egyszer egy "Lala láz"


 
Valamelyik évben, még amikor Margit oldalán sütöttünk éjjel-nappal, kitört rajtunk a Lala láz. Dondonene receptje.
Mindenki Lalát sütött. Készítettük sósan, sajtosan, tepertő krémesen. Édesen, diósan, nutellásan. Ment bele minden ami csak lehetett. Ez a kifli fantasztikusan könnyű és nem lehet abba hagyni.
Kisebbik lányom unokámmal nóta táborba ment és szerettem volna a batyujukat valamivel megtölteni. Így jutott eszembe a Lala.

Hozzávalók:
1 kis doboz kefir
70 dkg liszt (BL80-as)
2 tojás
2 evőkanál cukor
csipet só
5 dkg élesztő
1 dl olaj
1 dl tej

Kenéshez 20 dkg vaj 1 evőkanál sóval kikeverve.

Ha édesen szeretném akkor a pl. diósan, akkor a cukros vajra szórom a diót.
Ha nuttelásan vagy tepertő krémesen készítem akkor nem kell a vaj.


A hozzávalókat a gépbe raktam, 20 perc alatt megdagasztotta. Kelesztőtálban duplájára hagytam dagadni.
8 felé vágtam, gombócokat formáztam belőlük és hagytam egy kicsit pihenni. 
 

Majd két gombócot kör alakúra nyújtottam, az egyiket megkentem a sós vajjal vagy cukros vajjal és dióval, és az utolsót tésztát nutellával,  majd rátettem a másik tésztát és még így nyújtottam egy kicsit.

 
(én úgy kenem rá a vajat, hogy a közepén hagyok egy üres kört, így nem maszatolódik annyira).
 
12 felé vágtam és szélesebbik végétől elkezdem feltekerni, miközben a csücskét nyújtom egy kicsit.
 
Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket és hagyom duplájára kelni. A sütőt 180-200 fokra melegítem.
A megkelt kifliket felvert egész tojással megkenem, de vigyázok, hogy a vágott szélére ne kerüljön, mert akkor nem tud szépen kinyílni. 
 
Sajttal  vagy sütőcukorral megszórom és kb. 20 perc alatt pirosra sütöm.

8 megjegyzés:

Brigitta írta...

Lalala,jaj de fimon is!:)) Mi is szeretjük!

Limara írta...

Azóta is nagy kedvenc, gyönyörűek! :))

Mary írta...

Vali nagyon szépek lettek!

Gina írta...

Nagyot nyeltem!Finom lekvárral,és túróval is.

Viki írta...

Hogy én már hónapok óta szemezek a Lalával! - de nem is fogom tovább halogatni:))
majdnem OFF! Vali! Isteni lett a hibernált - köszi.

Ami írta...

Még nem hallottam erről a receptről! De nagyon tetszik :), ki lesz próálva!

Andi írta...

De jó! :-)
Nagyon csinosak!!!!

Kata írta...

Nekem évek óta megvan a recept és még mindig nem próbáltam ki, de annyira guszta a képeken,hogy megint megkívántam:)