2010. július 27., kedd

Vargabéles

Napok óta készülök vargabélest sütni, de a réteslap valahogyan mindig kimaradt a kosárból. Tegnap aztán bevásároltam 3 csomaggal. Almás rétest sütök holnap, azért vettem ennyit.
A házi cérnametéltem kevés volt itthon ezért most jobb minőségű boltit vettem.
Szépen elő is készítettem a hozzávalókat, de amikor kifőztem a tésztát, hát kevésnek találtam.
Gyerünk elő a házival azt is kifőztem, akkor meg láttam, hogy ehhez a mennyiséghez a bekevert túró lesz kevés. Mivel előrelátó voltam (vagy vak) túróból vettem bőven.
Gyorsan megdupláztam mindent, igen ám de az eredeti mennyiséghez elővett tálak kicsinek bizonyultak, így aztán azokat is nagyobbra cseréltem. A konyha úgy televolt használt edénnyel, mintha esküvőre sütnék.
Persze itt még nem ért véget, mert utána meg azon drukkoltam, hogy beleférjen az előkészített tepsibe.
Éppen-hogy belefért.

Hozzávalók:

25 dkg cérnametélt
1/2 kg túró
3 tojás
10 dkg vaj
2 tk. vanília kivonat
20 dkg porcukor
1 csomag réteslap (én most 8 db-ost vettem)
mazsola (aki szereti)
A réteslapokat nedves konyharuhára fektettem, a tepsit kikentem olvasztott vajjal, majd belehelyeztem a réteslapokat, elcsúsztatva, mert nagy tepsit használtam. Mindegyiket olvasztott vajjal megkentem. Az aljára 4 lap került.
A kifőzött cérnametéltet kissé lehűtöttem. A tojássárgákat a cukor nagyobbik felével és a vaníliával kikevertem és a túróhoz elegyítettem. Közben a fehérjéket a maradék cukorral felvertem. A tésztát összekevertem a túrós masszával, majd a habot is óvatosan belekevertem. Ezt a túrós masszát a réteslappal kibélelt tepsibe öntöttem (közben fohászkodtam, hogy beleférjen). A tetejére jött a maradék 4 réteslap alaposan megvajazva.
180 fokos sütőben 50 perc alatt megsütöttem.
Miután kihűlt porcukorral megszórtam.
Azt hittem, hogy napokig vargabélest eszünk, de már alig van belőle 3 kockányi.
Kisebbik lányom kedvence, de ezen a héten pont nem találkozunk, de ígérem neki is sütök egy adagot.

8 megjegyzés:

szindi írta...

Nagyon fininek tűnik!Én még sosem készítettem..

Maryenne írta...

Aranyos a története és guszta a vargabélesed! Még én se készítettem!

Juci írta...

Ezer éve ettem ilyet, a nagyi készítette.
Nagyon kivánatos!

Judit írta...

Én szoktam sütni. Szilvadzsemmel tálalom . Naggyon fincsi ! :)

Kata írta...

De rég sütöttem, pedig milyen finom; látszik a fotón is!

Belly írta...

Én is régen készítettem,pedig nagyon szeretjük.
Nagyon szép a tiéd.

Andi írta...

Nagyon szép a kép! Mármint mint fotó. Köszönöm a receptet is!

Bianka írta...

Én pedig meg még sosem készítettem, pedig imádom. Nagyon guszta lett