2008. december 12., péntek

Házi tészta














Nincs pardon, nekem kell csinálnom. Évekig egy vidéken élő néni készítette nekem a házi tésztát, de sajnos eljárt felette az idő és már nem vállalja. Elmentem hozzá egy kis továbbképzésre. A csiga tésztát, mint aranyat becsültem, de azt azért nem vállalom, de többi jöhet, széles metélt, gyufa tészta, cérna metélt.
Éreztem én pár éve, hogy eljön ez az idő és kell egy tésztagép, de eddig jól meg volt a fiókban. Mivel a családom a házi tésztát kedveli (én is), hát itt volt a remek alkalom, hogy közelebbi barátságot kössünk.
Pontos mértékegységeket nem tudok adni, mivel ahány tojás annyi nagyság, a lisztek is különbözőek.

liszt
tojás


Először is a tojásokat egy tálban, amiben a tésztát összedolgozom, villával kicsit felverem (épphogy), csipet sót adok hozzá és ezután teszem hozzá a lisztet, de csak annyit, hogy össze tudjam keverni a villával. Azután adagolom hozzá a többi lisztet, jó kis ruganyos tésztát gyúrok.
Aztán gyúródeszkán 15-20 percig konyharuhával letakarva pihentetem.
Tenyérnyi darabokat vágok belőle és a gép legnagyobb fokozatán 2-3-szor nyújtom. Minden nyújtás után ketté hajtom. Ha kissé ragacsos akkor én enyhén lisztezem közben. Addig amíg el nem fogy a gombóc.
Azután egy-egy fokozattal kisebbre állítva áttekerem a csíkokat.
A tésztának most egy ideig kissé száradnia kell, különben beleragad a résekbe, mikor vágom.
Tapintással lehet megállapítani, hogy mikor jó. Ne legyen nedves a felülete.













A géphez tartozó célszerszámmal (olyan, mint a pizzaszeletelő, annyi különbséggel, hogy 2 vágó köre van és kb. 12 cm-re vannak egymástól.

Aztán már csak vágni kell. Zsírpapírral letakart tálcára rakom, szellősen, mert hajlamosak egymáshoz tapadni.
Minimum 24 órát kell száradni, mielőtt dobozba rakom, amit szintén zsírpapírral bélelek ki.
Ezt a folyamatot úgy gyorsítom meg, hogy zsírpapírral kibélelt tepsibe teszem és berakom a sütőbe, egyszerre 5 tepsit és beindítom a ventilátort, kissé nyitva hagyom a sütő ajtaját.

4 megjegyzés:

Clara írta...

Szóval ide tűntél el? Már vártam, hogy Te is elkészítsd. Igaza van Batkának, könnyebben kezelhető, mint a Fórum. Sok sikert és sok-sok érdeklődő látogatót kívánok!!!!

Brigitta írta...

Szia ! Ipi-apacs Lebuktál!
Szeretettel gratulálok a blogodhoz,állandó vendég leszek,.Ez nem fenyegetés!DDD

Vali írta...

Köszönöm Brigikém! Szívesen látlak.
Mostanában nagyon kevés az időm.
Tudod a betegség miatt sok minden összegyűlt.

Limara írta...

Megyek hozzád továbbképzésre! :)) már egy éve kaptam gépet, de még szégyenszemre ki sem bontottam a dobozát :((