2010. március 21., vasárnap

Gulyás batyuval


Kedvenceink közé tartozik a gulyásleves. Ahogy a mélyhűtő fiókjában kotorásztam és próbáltam eldönteni, hogy mit is főzzek, kezembe akadt egy csomag marhalábszár. Amikor húst vásárolok, mindig nagyobb mennyiséget veszek és azt szépen kiporciózom. Zacskóba rakom, feliratozom most már. Ért már olyan meglepetés, hogy amikor kivettem egy csomagot a hűtőből, azzal a hiszemben, hogy én tudom mi van benne, hát tévedtem, egész mást rejtett a csomag. Akkor aztán gyorsan át kellett terveznem a menüt. No azóta rendesebb vagyok, felcímkézem a zacskókat.
Feltettem a kérdést a páromnak, hogy pörkölt legyen nokedlival vagy gulyás leves. A gulyás levesre szavazott (szegény nem tudta, hogy akkor mehet krumplit venni, mert ami itthon volt az a pár szem, inkább csira volt mint krumpli). A hús elő volt készítve konyhakészre. Bezzeg amikor több kilogramm húst szeleteltem, kockáztam, hártyáztam, gondoltam magamban egy s mást.(18 éven felüli O).
Most bizony örültem, hogy nincs vele pepecselés.

Hozzávalók 8 személyre:


60 dkg inaktól és hártyáktól megtisztított, felkockázott marhalábszár
3-4 szem közepes krumpli
3 sárgarépa
1 fehér répa
1 fej hagyma
piros paprika
csili paprika
bors

kömény (én őrölt köményt használok)
olaj
petrezselyem zöld

Az olajat odateszem egy lábosban forrósítani, rádobom a hús kockákat és átpirítom. Miután minden oldala kicsit megpirul, kiszedem egy tányérra. A felvágott hagymát üvegesre párolom, sózóm, borsozom, a köményt is most adom hozzá. Lehúzom a tűzről és belekeverem a piros paprikát és az őrölt csilit. felöntöm egy kevés vízzel. Mikor felforr visszarakom a húst és fedő alatt kb. 1-1.5 órát főzöm. Mindig csak egy kis vizet pótolok, ami elfőtt. Amikor a hús félig megfőtt hozzáadom a zöldségeket és krumplit, majd felengedem vízzel, hogy bőven ellepje. Amikor a zöldségek is puhák (kicsit roppanós, nem szeretjük ha szétfő), beleszaggatom a galuskákat.  


Petrezselymes vajas galuska volt a betét:
1 tojás
1 evőkanálnyi vaj

petrezselyem
liszt

1 tojást elkeverek 1 kanál vajjal, sózóm, belerakom az apróra vágott petrezselymet és annyi lisztet adok hozzá, hogy egy sűrű galuska tésztát kapjak. Kiskanállal a levesbe szaggatom.
Holnapra is meg van az ebédünk, csak egy túrós batyut sütök hozzá.

Túrós batyu receptje itt.
Annyi a változtatás, hogy nádcukorral készítettem és abból kicsivel többet tettem bele. A tésztához 2 kanál burgonyapelyhet is tettem.
A túróhoz citromhéjat reszeltem.

7 megjegyzés:

Viki írta...

Na neeeee, na neeeeee, ne máááán :) :) irtó guszta, Nem is tudom maradjak-e vagy hozzam a kanalam ????
OFF: köszönöm a túrós bejegyzést, hát azt aztán jól elnéztem, de igy is nagyon finom volt.


Vali! légyszi azért bekukkantani hozzám. Köszönöm.

erika írta...

Hűű de jól néz ki, és szupi párosítás!! ( azért cseles vagy, én a gulyásban kerestem a batyut)

Vali írta...

Mellette volt,:)

Bianka írta...

Hirtelen én is nézem, hogy hol van a levesben :))))

Nagyon finom, szeretem az ilyen fajta összeállításokat

ivan írta...

Ezt a "kaját én is "megettem".Nem is tudom kihez hasonlitasz,de az én batyum se kutya,jól mutatna a gulyás "mellett."Pillantsd meg a " "Tavasz első napja" blogban.

Andi írta...

Én is mindig feliratozom, engem is ért már meglepi.
Imádom ezt a levest...én is hozok egy kanalat...

kikus írta...

Én meg ettem is belőle (nem a monitoron keresztül) és nagyon finom volt :)