2010. április 26., hétfő

Gombaleves és rakott palacsinta

A tegnapi húsos menü után könnyebb ételre vágytunk. A piacon olyan szép gombát vettem, persze akkor még fogalmam sem volt mi lesz belőle, de nem hagyhattam ott.
Így aztán gomba leves készült ma belőle.
Hozzávalók:
30 dkg gomba
4-5 szál sárgarépa
2 szál fehér répa
2 szál újhagyma
petrezselyem zöld
olaj

bors
őrölt csili
liszt
kis kanál kurkuma

A gombát, a zöldséget megtisztítom, apróra vágom, forró olajon dinsztelem, közben sózom, borsozom. Mikor levet eresztett, hozzáadom a piros paprikát, csilit, 1 evőkanál liszttel bestabbolom és a kurkumát is beleteszem.
Kicsit pirítom és hideg vízzel felengedem és kis lángon megfőzöm, megszórom apróra vágott petrezselyemmel.
Amikor kész van összeállítom a levesbetétet.
Snidlinges galuska
1 tojást kissé felverek, sózom,1 evőkanál apróra vágott snidlinget és annyi lisztet adok hozzá, hogy galuska tészta sűrűségű legyen. Kicsit hagyom állni.
Kis kanál segítségével apró galuskákat szaggatok a gyöngyöző levesbe, amint feljönnek a galuskák a leves tetejére elzárom a gázt alatta.

Párom palacsintára vágyott így aztán a második fogás (vagy desszert) rakott palacsinta lett.

Összeállítom a palacsinta tésztát (még sosem mértem ki a hozzávalókat). 3 tojás, liszt, csipet só, tej, ásványvíz, olaj, kicsi cukor. Állni hagyom egy kis ideig, aztán 2 palacsintasütőben kisütöm. Párom hárommal szokta és dobálja, én tortakenő késsel forgatom.
Miután kisütöttem az összes palacsintát, szépen elkezdem rétegezni. Palacsintát megkenem sárgabarack lekvárral, megszórom dióval és ez így tovább amíg elérem a kellő magasságot. ezután csokoládét olvasztok kevés vajjal és a legfelső palacsintára kenem.Kis időre a hűtőbe teszem.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon jó menü. Ínyemre való :)))

Andi írta...

Gombaleves!Hoppá.....holnapi levesünk..Köszi Vali, isteni kaját csináltál!!!