2010. szeptember 14., kedd

Amikor elfogy a tótkomlósi

Elfogyott a tótkomlósi lisztem. Újabb adag beszerzésére hétvége előtt nem lesz lehetőségem. Emiatt pedig nem állhat meg az élet a sütőmben. Azon töprengtem, hogy mit is süssek, ami anyámnak reggelire, unokámnak iskolába, nekünk meg bármikor előkapható.
A briós mellett döntöttem.
Mivel BL55  (sima) és BFF55 lisztem (rétes) bőven van itthon. A rétes liszt még a tótkomlósi kirándulásomból van. Ennek a két liszt keverékéből készítettem a tésztát.

Kóstolót is vittem az ismerőseimnek. Örömmel fogadták.
Megígértem, hogy fázis fotókkal együtt felteszem a blogomra.


Hozzávalók:
40 dkg sima liszt (BL55)
20 dkg rétes liszt (BFF55)
2 dl tejszín
2 dl tej
3-4 evőkanál cukor
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
3 dkg élesztő
csípet só
1 tojás+ 1 sárgája a lekenéshez
késhegynyi aszkorbin sav

A langyos tejben az élesztőt kicsi cukorral felfuttatom, addig a kenyérsütőgépbe belemérem a hozzávalókat. A tojást villával kicsit felverem (éppen hogy ne legyen egyben a sárgája).
A géppel 20 perc alatt megdagasztatom. Kelesztőtálba teszem és duplájára kelesztem.
Mikor kellő nagyságúra megdagadt a tésztám 11 db  (11 dkg) vagy 17 db 7 dkg-osra adagolom. Gömbölyítem őket és 10-15 percig letakarva pihenni hagyom. Könnyebben nyújtható azaz sodorható lesz.
Körülbelül 35 cm-re sodrom a tészta gombócokat. 2 féleképpen szoktam formázni. Az egyik a csomózás a másik a csigába tekerés. Laza csomót kötök a  tésztacsíkból és jobboldali fülecskét alulra hajtom és a bal oldalit alulról felülre, a végét beledugom a közepébe.
Ha csiga formát csinálok, bár azok nekem részegessé válnak, akkor simán feltekerem és a végét ellapítom és aláhajtom.
Sütőpapírral bélelt tepsikbe rakom és kb. 40 percig kelesztem. Egy csepp vízzel elkevert tojássárgájával lekenem és 180 fokos légkeveréses sütőben egyszerre a két tepsivel 25 perc alatt pirosra sütöm.
Félidőben felcserélem a tepsiket.

4 megjegyzés:

Limara írta...

Nagyon szépek!:)Ma hozott a férjem 40 kiló tótkomlósit, pedig van még 80 kiló, de aggódott:)))

Vali írta...

Hátha meghívnak valahova sütni és neki nem lesz a kenyérhez.:))

Bianka írta...

Nagyon szépségesek
Mivel jobb az a liszt? Nem értek hozzá

Vali írta...

Az kimondottan kenyérliszt. Én már évek óta azzal sütök. Megfelelő beltartalommal. Nagyon bevált nálam és még jó néhányunknál. Olvastam róla, hogy viszik külföldre. Itt Pest környékén nem is lehetett eddig kapni csak pár hónapja vállalta fel egy kis bolt az egyik piacon.