2010. november 21., vasárnap

Amikor nem a kefét rágjuk, hanem a mérget


Napi böngészésem közben Select food blogján találtam magam ahol a citrusokról ír. Szerintem mindegyikünk tudja, hogy kezelik a héjukat csak azzal nincs mindenki tisztában, hogy ezt a mérgező anyagot, mosással nem lehet eltávolítani. Itt lehet róla bővebben olvasni.
Nap mint a nap látjuk a főzős műsorokban, (mossuk meg alaposan és reszeljük bele) az éppen készülő sütibe, ételbe. Nagyon ritkán hangzik el, hogy kezeletlen citrust használjunk.
Most, hogy jönnek az ünnepek, sokkal több effélét használunk.
Én rendszeresen rendelek a Biobarlangból árut. Na nem úgy kell elképzelni, hogy hetente, úgy 2-3 havonta.
Ilyenkor citrom biztos szerepel a tételek között. Arra eddig még nem került sor, nagyobb mennyiséget kérjek és elraktározzam. Mostanáig.
Persze nem olcsó, de az egészségünk érdekében azért érdemes kicsit mélyebben nyúlni a pénztárcánkba.
Ráadásul milyen jó érzés ha a szeretettel készült ajándékunk nem mérgező.
Rendeltem narancsot, citromot és limot.
Alaposan megmostam azért, na most nem a mérgező anyag miatt, hanem a rákerült szennyeződések eltávolítása céljából.
Papírtörlővel megszárítgattam őket.
Bekapcsoltam a rádiót és kerestem egy kis jó zenét, magam köré rendeztem a szükséges eszközöket.
Tálcák, burgonyahámozó, mini zacskók, műanyag dobozok.
A burgonyahámozóval, hajszál vékonyan leműtöttem a citrusok héját, vigyázva, hogy a fehér részét ne vágjam le, mert az keserű.
Zacskókba adagoltam. Aztán az elektromos facsaróval, kinyertem az összesnek a levét.

Kis dobozokba adagoltam és ráírtam, hogy mit tartalmaz. Egy részét jégkockatartóba adagoltam.
 Ez egy nagyon gyors fotó lett, mert a fagyasztóból raktam ki az asztalra.
( a többi is gyors fotó, de legalább saját készítésű)





6 megjegyzés:

Bianka írta...

Azt hiszem én is belevágok. Keddre mondták, hogy hoznak a Lehel piaci bió boltba citromot
Hős vagy

Vali írta...

Vágjál bele nyugodtan. Igaz, hogy fél délutánomat igénybe vette, de karácsonyig nincs több macera vele.

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon jó ötlet, tényleg így érdemes csinálni!

Dió Bisztró írta...

Micsoda türelem! Minden elismerésem, az ötlet szuper!

Szemi írta...

Ez milyen jó ötlet, hogy így lefagyasztod!

Trixi írta...

Szia Vali! Mary konyhájából kerültem át hozzád :-)
Nagyon tetszik az ötleted! És mennyire igazad van a gyümölcshéjjal kapcsolatban! Azt nem tudom, hogy a Bio gyümölcsöt érésgyorsítóval valyon kezelik-e? Erről van esetleg információd? (Bio ételekben nem vagyok nagyon otthon).
Én egyébként eddig csak gombát, hagymát és paradicsomot készítettem így elő (feldaraboltam, reszeltem) és tárolókban fagyasztottam le, hogy ha kell, csak a fazékba kelljen dobni. :-)