2010. november 12., péntek

Megint rákattantam


Már megint rákattantam a sütésére. Amikor ez divatban volt itt a neten, sütöttem én is.
Tudomásom szerint Latsia hozta divatba.
A készítéséről szóló videót is párszor megnéztem.Ízlett is mindenkinek, de aztán a feledés homályába veszett.
Most megint terítékre került. A hét minden napján sütöttem, volt úgy hogy kétszer is. Az este bekevertet reggel megsütöttem és azonnal bekevertem egy újabb adagot, amit este sütöttem meg.
Mi vett rá, hogy újból elővegyem ezt a receptet?
Az időhiány.
Annyi időm reggel mindig van, hogy 5 perc alatt összeállítsam a tésztát és amikor hazajövök már csak sütni kell. Napközben szépen el van magában.
Vittem belőle az egyik kollégámnak aki nagy ínyenc és borzasztóan szereti a pocakját. Ráadásul el is készíti férfi létére az ételeket. Vele szoktam fejben főzni. Neki ajánlom ezt a receptet.

Hozzávalók:
35 dkg BL80-as liszt ha nincs akkor 20 dkg rétes 15 dkg finom liszt keveréke vagy 30/15, de akkor tk. lisztet nem teszünk bele.

10 dkg teljes kiőrlésű liszt (nálam ez most saját őrlés volt.
1 dkg élesztő
2 csapott kávés kanál só
1 kávés kanál cukor
4 dl víz ( ha nem teszek hozzá tk. lisztet akkor nálam 3.5 dl)
1 kávés kanál sikér

Egy nagyobb tálban összekeverem a hozzávalókat, mint a nokedli tésztát. Ráteszem a fedelét. Ennek hiányában folpackkal takarom le. 12 óra hosszára elfelejtem. Én nem veszem ki lisztezett deszkára, hanem egy fakanállal a széleken alányúlok és közepe felé igazítom és ahonnan a tésztát elhúztam, oda lisztet szórok.
A sütőt bemelegítem a maximum fokozatúra, nálam ez 230 fok és beteszem a sütő edényt is melegedni.( a sütő edénynek legyen teteje is) Addig a kenyér tészta még pihenget. Kellően felforrósodott edényt fogókesztyűvel kiveszem és a tálból fakanál segítségével a tésztát szépen belesegítem az edénybe. Ráteszem a tetőt és 30 percig így sütöm. Leveszem a tetőt és még 20 percig sütöm tovább. Én nem veszem alacsonyabbra a hőfokot, mert nálam így lesz szép ropogós a héj. (sütő függő)
Ha letelt a sütési idő kiveszem az edényből és rácson hagyom kihűlni. ( ha meg tudom állni)
A legközelebbi kenyérnél magokat is teszek bele.

Azért nem csak ezzel a módszerrel fogom most már életem végéig sütni a kenyeret, de amikor időhiányban szenvedek akkor nagyon jól jön.
Nézd meg róla videót.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szép

ivan írta...

Na,ez az!.Semmi "faxni", ez kell nekem. Pikk-pakk és kész is van... vagy mégse? Majd kipróbálom.
Vali ,tudtam, hogy rád számithatok.:)

Dió Bisztró írta...

Jó volt ez a kattanás és gyönyörű lett a kenyér! Egyszer talán...vagy holnap ki fogom próbálni!
Szupper gratulálok!!!

Latsia írta...

Jujj, kérhetek egy darabkát?:-)
Nagyon szép lett, de rég sütöttem én is...

Compot írta...

Vali, tegnap találtam rá a dagasztás nélküli kenyeredre. Azonnal elhatároztam, hogy meg is sütöm. Tegnap este bekevertem, ma reggel kisütöttem. Az eredmény nálam.
Már pihizik a következő adag is a tálban, estére kisütöm.