2010. május 31., hétfő

Fonott zsemle

Nem vesztem el csak nem készülnek új dolgok. Mivel elfogyott az utolsó falat zsemlénk is, gyorsan neki álltam egy adag zsemlének. Itt volt az ideje, hogy kipróbáljam a császárzsemle tésztáját.
Már a napokban is kacérkodtam a fonott zsemlével, de nem került sor rá. Megnéztem Limara képeit és a videót is. Az első azonnal sikerült. Na büszkén veregettem a vállam, hogy ez milyen ötletes és könnyű. Elhamarkodott gondolat volt. A másodiknál már akárhogy is tekertem nem akart összejönni, na újra videó nézés, aztán csak összejött. Párat csomós technikával készítettem. Nagyon finom puha a tésztája. Máskor is sorra kerül. Köszönöm Limara ezt a receptet is.
 Hozzávalók:

70 dkg BL 80 liszt
2 tk. só
csipet aszkorbinsav
250 ml víz
220 ml tej
5 dkg vaj
1 tk. cukor
2 dkg friss élesztő

 Megsütöttem újra a fonott zsemlét, most már ment, mint a karikacsapás. Nem kentem le tojással csak vízet spricceltem rájuk.

2010. május 21., péntek

Hajtogatott csokis hokkaido


Végre kisütött a nap és a kedvem is fényesebb lesz. Sütöttem is meg főztem is, de valahogy néhány dolog nem lett az "igazi". Persze nem ehetetlen dolgokra gondolok csak az a kis plusz nem volt benne, amitől olyan melegség önti el az ember szívét. Talán a tegnapi nappal visszajött, hiányzott a nap fénye.
Mivel a családban egy "újabb" édességet kutató lett (aki eddig, egy szál kolbász láttán jött izgalomba). Leendő unokám, anyukája pocakjában azt suttogja: hogy egy kis sütit szeretnék.
Sütöttem én egy pár dolgot, de semmi újnak nem álltam neki. Nem volt meg a lendület.
Tegnapi nappal, mivel az almás pite elfogyott azon töprengve, hogy mit is csináljak, választásom a hokkaidora esett. Csináltam már jónéhányszor, szeretjük is nagyon. Úgy gondoltam, hogy a kenyér dagasztása után, gépben sütöm meg. Igen ám, de ahogyan Limara oldalán nézelődtem, meg akadt a szemem a hajtogatott csokis hokkaidon, egy pillanat alatt eldöntöttem, hogy ezt sütöm meg.

A hozzávalókat leírom, a technikája a fent említett oldalon található.

A csokis tészta hozzávalói:
60 g csokoládé (75%os csokit használtam)
30 g cukor
30 g liszt
110 g tej
3 csapott kanál étkezési keményítő
2 evőkanál kakaópor
4 evőkanál cukrozott sűrített tej
(én 2 kanál keményítőt tettem bele, lágy maradt kissé, de a végeredményen nem rontott)

A hokkaido tészta hozzávalói:

2 dl tej
2 dl tejszín
1 tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál burgonypehely
50 dkg finom liszt (ez most nálam 35 dkg)
10 dkg BL80 liszt (25 dkg)
csipet só
3 dkg élesztő

A kalács tésztát gépben összeállítottam, majd kelesztőtálban duplájára hagytam dagadni.
Kinyújtottam,  a csokis tésztát az alsó felére helyeztem és ráhajtottam a felső részt.
5-ször hajtogattam.
Igazából először nem is akartam fonni, de aztán meggondoltam magam. 3-as fonással akartam elkészíteni,( az megy nekem), kicsit elnéztem a méretet és így aztán 4 szálat kellett vágnom. Az biztos, hogy nem az előírt módon fontam vagy igen, csak nem tudok róla, mert időm nem nagyon volt a kutatásra és a szálak ide-oda hajtogatásának a megfejtésére.( majd gyakorlom)
Mikor szép nagyra megkelt, tojással lekentem és 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép pirosra sütöttem.

2010. május 4., kedd

Fánkocskák



Anyák napi süteménynek én most édes és sós fánkocskákat készítettem. Ha égetett tészta, akkor csakis Horváth Ilona receptje jöhet nálam szóba. kipróbáltam én már kíváncsiságból egyéb recepteket, de közelébe sem jöhettek ennek a receptnek. Szóval nálam már vagy 20 éve, ha nem több ez a nyerő.

Képviselőfánk / Horváth Ilona

Hozzávalók:
 2 dl víz
10 dkg zsír
5 tojás
20 dkg liszt

Egy nagyobb fazékba felforralunk 2 dl vizet és adunk hozzá 10 dkg zsírt.
Ha zsír elolvadt, egyszerre beleöntünk 20 dkg lisztet és fakanállal addig kavarjuk, amíg összeáll.
A tűzről levéve, még forrón egyenként belekeverünk  5 egész tojást. Mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük.
Egy zsírozott vagy zsírpapírral kibélelt sütőlapra fél dió nagyságú halmokat rakunk, kb. 3 cm-re egymástól.
A tésztát 1 óráig pihentessük.
Nagyon fontos a helyes sütés. Egyenletes jó meleg sütőbe tegyük és 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik. 12-15 perc után csendesebb tűznél ropogósra sütjük.
Recés késsel bevágjuk és kikaparjuk a belsejét, ha kell. (alig volt kiszedni való rész). Nem vágtam le teljesen csak egy kis fülecske tartotta a tetejét.
Az édeshez a fánkocskákat kicsit nagyobbra sütöttem, úgy kétfalatnyira.
A sós és az édes aránya 2/3 és 1/3

Sós töltelék:
1.5 dl tej
20 dkg reszelt sajt + 5 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
2 tojássárgája
2 evőkanál liszt
10 dkg vaj

A tejbe belekeverem a tojássárgáját és a lisztet, felforralom és beleteszem a reszelt sajtot. Sűrűre befőzöm.
A vajat a sóval habosra kikeverem és hozzáadagolom a kihűlt masszát.
Kis kanállal vagy nyomózsákkal megtöltöm a tésztákat és csipetnyi reszelt sajtot is teszek a töltelékre.

Édes töltelék
2 tojás
2 dl tej
2 csapott kanál liszt
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 lap zselatin

A tojássárgáját a cukor harmadával jól kikeverem, hozzáadom a lisztet és a tejet, majd vízgőz felett habverővel jól besűrítem, belekeverem a két zselatin lapot, melyet előtte vízben áztattam. A tojás fehérjét a maradék cukorral felverem és a forró masszához adom. Óvatosan összekeverem és kis idő múlva a hűtőbe teszem. Körülbelül félóra múlva tölthetem a fánkocskákat.
Nálunk tejszín nem került rá, mert a család nem díjazza.

2010. május 2., vasárnap

Anyák napja



Csorba Piroska: MESÉLJ RÓLAM
 

 Mesélj anya,
milyen voltam,
amikor még kicsi voltam?
Az öledbe hogyan bújtam
és tehozzád hogyan szóltam,
amikor még nem volt beszédem?
Honnan tudtad mit kívánok?
Megmutattam a kezemmel?

Mesélj rólam!
Hogy szerettél?
Engem is karodba vettél,
meleg tejeddel etettél,
akárcsak a testvéremet?
Gyönyörködtél akkor bennem?
Úgy neveztél: kicsi lelkem?
És amikor még nem voltam,
a hasadban rugdalóztam,
tudtad-e, hogy milyen leszek,
milyen szépen énekelek?
Sejtetted, hogy kislány leszek?
Mesélj anya,
mesélj rólam!
Milyen lettem,
amikor már megszülettem?
Sokat sírtam vagy nevettem?
Tényleg nem volt egy fogam sem?
Ha én nem én lettem volna,
akkor is szerettél volna?