2011. február 11., péntek

VKF40 Ezt ne süsd meg!

Katánál nagyon találó nevet találtam. Antifánk. Akkor ez itt Antifánk2!
Én sem írom le a receptet, mert minek.Olyan receptet kerestem ami nem élesztős. Fiam párja nem ehet élesztős dolgokat. Nagyon megörültem amikor ezt a receptet megtaláltam. Szinte adta magát ez a felhívás, hogy most kipróbáljam. Tologattam a dolgot egyideje, hogy amikor időm lesz akkor csinálom meg és normális fotót is megpróbálok készíteni róla. (kár volt) Még gránátalmát is vettem, mert elképzeltem az öntetet. Na meg sem csináltam, mert kár lett volna rápazarolni.
A receptet a "Szakácsok könyvében" találtam. "Tejfölös fánk" néven fut.
Szóval nagy levegőt vettem és nekiálltam. Azt írja a recept, hogy amikor összeállítottuk a tésztát enyhén lisztes kézzel formáljak belőle egy tészta gombócot. Na az enyhén lisztes kéz helyett vastagon megszórtam a gyúródeszkát, mert a tészta egy lágy massza volt. Nagy nehezen formáztam belőle egy gombóchoz hasonló valamit és tálba tettem. Az előírásnak megfelelően 20 percre hidegre helyen pihentettem. Nyújtottam, természetesen megint vastagon megszórt deszkán. Olyan lágy volt a tészta, hogy néhány kiszaggatott forma után, ami nyeklett-nyaklott egy adag liszttel, újra gyúrtam. Na így már kezelhetőbb volt.
Szóval nyögvenyelősen elkészültek, ehető volt. Az ilyen művekre szoktam mondani: hogy, HATÁRESET.

Figyeljétek ezt az utasítást: (idemásolom szó szerint)
"Nyújtsuk a tésztát 5 cm vastagra. Egy 6 cm-es fánkszaggató segítségével és egy 1.5 cm-es pogácsaszaggató segítségével szaggassunk belőle nagy gyűrűket. a kimaradt tésztát gyúrjuk össze , nyújtsuk ki, és ugyanúgy használjuk fel."

Azt írja a könyv, hogy ebből a mennyiségből 28 db fánk lesz. El tudjátok képzelni, hogy 44 dkg lisztből 5 cm magas tésztából 6 cm-es szaggatóval 28 db fánk lesz????????????????????

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt a receptet én is néztem, de az 5 cm helyből nem tetszett, ott a kép alapján is inkább 5 mm-ről van szó :-). De ezek után biztos nem fogom megsütni, utálom, ha valami annyira ragadós, hogy képtelenség vele dolgozni.

gondaanyu írta...

Résen kell lenni az újságokkal !
Süssél égetett tésztából fánkot. Azt hiszem Egérke vagy forrázott fánk néven lehet utolérni a Horváth Ilona szakácskönyvében. Vagy vannak túrófánkok is ,finomak, élesztő nélkül.

Vali írta...

Gondaanyu! Én rendszeresen sütök égetett fánkot és egyéb jól bevált fánkot. Azt gondoltam, hogy lesz itt egy újabb jó kis fánk. Hát nem lett. Nem baj, ezt is meg kellett tapasztalni.

cipollina írta...

Nekem ez a sütőporos donut/fánk receptem van, még régebben kaptam egy amerikában élő olvtárstól:

DONUTS (Amerikai fánk)

3/4 csésze vaj, 3/4 csésze cukor, 4 tojás, 1,5 csésze iró
(kefir+tejföl fele fele arányban ezzel helyettesitem az irót), 6 csésze
liszt, 2 evőkanál sűtőpor, 1/2 kávéskanál só.

Nagy tálba öntjük, és jól összedolgozzuk. Kb 1 cm vastagra
nyujtjuk, karikát szaggatunk belőle, de ugy, hogy a közepét is
kiszurjuk. Forró olajban sütni. Még melegen porcukorral meghinteni,

Ez elég nagy adag, kb. 80 darab lesz belőle nagyon szeretik, mindig nagy sikere van.

Kata írta...

Vali:))) és a Szakácsok könyvéből... ez utóbbi kicsit durva azért, azt mondották, hogy az egy biblia; hát akkor mégsem...

Moha írta...

Jaj te szegény! Én ilyenkor mindig a ráfordított időt sajnálom a legjobban, mert a pocsék végeredményt, ha más nem, a kutyi megeszi...

Viki írta...

Huhhhh, már azt hittem, hogy a cím becsapósdi, de rájöttem nem! Nem semmi elírások a Szakácsok Könyvéből. Biztos szabadságon volt a lektpor.
Időtrabló ebugatta adag.

Mary írta...

Nem kész átverés show volt hanem kész átverés recept!:D

Ritmus írta...

A Tv Paprikán van egy műsor, ahol szakácskönyveket tesztelnek. Benevezhetnél..:DDD Egyébként tetszik, hogy írtál erről, nehogy más is beleessen ebbe a hibába!

Vali írta...

Ritmus köszöntelek olvasóim között.
Szerintem ez is fontos. Nem csak a sikeres dolgok.