2011. február 12., szombat

Mai kenyerem

Reggel 1/5-kor kidobott az ágy. Kint még sötét volt. Első kávémat iszogatva azon töprengtem,hogy ma kenyeret vagy zsemlét süssek, a kenyérre esett a választásom. Még volt a hűtőben kb. 25 dkg nyanyám, hozzákevertem 20 dkg BL80-as lisztet 1 dkg élesztőt, 1 mokkás kanál cukrot, 2 dl vizet és a konyhapultra raktam éledezni. Én magam is azt tettem egy darabig csak nem élesztővel hanem kávéval próbáltam az agysejtjeimet mozgásba hozni.
1 óra múlva mikor már jól felébredtünk mind a ketten (én és a nyanya), hozzáadtam 20 dkg tk. tönkölylisztet, 20 dkg BL80-as lisztet 2 kis marék burgonyapelyhet, 2 csapott teás kanál sót. 1 púpos teás kanál sikért, 2 evőkanál olajat (igazából sosem mérem csak úgy szemre löttyintek bele), csipet aszkorbin és 1.5 dl vizet.
15 percig dagasztattam a géppel és a kelesztőtálban 1 órát pihent. Lisztezett konyhapulton formáztam és sütőzacskóban kihúzható formámban 1 órát kelesztettem. Vizet spricceltem bele és 230 fokos sütőben 20 percig, majd 190 fokon még 40 percig sütöttem.
Olyan gyönyörű bélzete lett, a héja meg ropogós. Rég lett ennyire finom a kenyerem.
A megvágott kenyeret nem tudom szépen lefotózni. Sajnos vaku miatt nem látható rendesen.

9 megjegyzés:

Maryenne írta...

Gyönyörű lett!:) Ez a mindennapi varázslatunk!:)

gondaanyu írta...

Gyönyörű! A tönkölylisztes a legjobb kenyér .

Viki írta...

Ezt a kenyeret én már ma este megcsodáltam. de itt is elmondom, hogy gyönyörű.
Mekkora formábam sütötted, hogy így beteritette?

Bianka írta...

Gyönyörű

Kata írta...

Szívesen elfogadnám:)

Vali írta...

Viki 30 cm hosszú 15 cm széles és a kenyér 16 cm magas lett.

Limara írta...

Gyönyörű lett! Régen láttalak!:((

Terike írta...

Nagyon szép!
Szeretem én is a tönkölybúzás kenyeret.

Viki írta...

Ezt nevezem. Látszik rajta, hogy gyönyörűre nőtt.