2011. március 31., csütörtök

Galuska, amely nem nokedli

Aranygaluskát sütöttem a minap. Unokám a diót is dióval enné. Két hete már betegeskedik, szerencsére ez az étvágyára nincs rossz hatással. Így aztán most ezzel kedveskedtem neki.
Mikor aranygaluskát készítek, mindig elém villan egy emlékkép. Jó régen vacsora vendégeim voltak, amikor megemlítettem, hogy mit készítettem, az egyikük félve súgta oda nekem, hogy: ne haragudj, de én nem szeretem a nokedlit.


Aranygaluska

Hozzávalók a tésztához: (24x38 tepsihez)

45 dkg Bl80-as
15 dkg finom liszt
1 tojás+1 sárgája
4 evőkanál cukor
3 dkg élesztő
csipet só
2 dl tejszín
2 dl tej
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)

A hempergetéshez:

10 dkg darált dió
5 dkg porcukor
10-12 dkg olvasztott vaj

Vanília öntet:
2 csomag vanília puding
1.3 l tej
6 evőkanál vaníliás porcukor (vagy porcukor és két csomag vaníliás cukor)

A tészta hozzávalóit kenyérsütőgéppel 20 perc alatt megdagasztattam. Kelesztőtálba raktam és hagytam jó kétszeresére megdagadni.
Az olvasztott vajat és a darált diót a kezem ügyébe tettem és egy evőkanállal galuskákat szaggattam, megforgattam a vajban, majd a cukros dióban. A galuskákat a tepsiben úgy raktam le, hogy maradjon rés közöttük, mivel még nőni fog. A második sornál a résekre tettem a galuskákat. Körülbelül 30 percig kelesztettem még, majd 180 fokos sütőben 40 percig sütöttem.

Amíg a tészta sült elkészítettem  az öntetet. 1 liter tejet feltettem forrni. A cukrot, a pudingport összekevertem és a maradék tejjel csomómentesre dolgoztam.
A forró tejhez öntöttem és habverővel kavarva addig főztem amíg egy kissé sűrűsödni kezdett.

Másnapra már éppen egy adagnyi maradt.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Finom

judit60 írta...

Ideje lenne már megcsinálnom.Nagyon szeretem.