2009. március 9., hétfő

Burgonyafánk



















Tudom egy újszülöttnek minden vicc új.
Ettem már burgonyafánkot, de még sohasem készítettem, a jó ég tudja, hogy miért nem.
Vasárnap a családból ketten is ünnepeltek voltak. 90 éves a párom édesanyja, 26 éves a fiam.
Kacsát készítettem, párolt káposztával. Valamilyen köretet szerettem volna hozzá, de nem tört krumplit. Így esett a választásom a burgonyafánkra. Mivel én frissen akartam kisütni, ezért nem melegre, hanem a tálcán a hűtőbe tettem és csak a kisütés előtt félórával vettem ki a hűtőből.
Nagy sikere volt, még fotózni sem volt időm. Szerencsére a fiam azért lefotózta, de a "művészi" (ha-ha) beállítás elmaradt.



Burgonyafánk



Hozzávalók:

25 dkg burgonya (hámozva)

40 dkg liszt

3 dkg zsiradék

2 tojássárgája

2 dkg élesztő

2 dl tej

1 kiskanál cukor

olaj a sütéshez



A burgonyát sós vízben megfőzőm és burgonyapasszírozóval összetöröm. Langyosra hagyom hűlni. Addig a tejet meglangyosítom és az élesztőt a cukorral együtt belemorzsolom.

Mikor a burgonya langyos akkor hozzáadom a lisztet, a sót, a zsiradékot, az élesztős tejbe belekeverem a tojások sárgáját és úgy adom hozzá.

Jól meglisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtom, és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszúrom őket.

Lisztezett tálcára teszem a burgonyapogácsákat és hagyom duplájára kelni.

Bő forró olajban kisütöm őket. Jócskán megpuffadnak még.




5 megjegyzés:

rozalindaa írta...

zia Vali:-))
Sajtos roló ügyben jártam nálad, de megakadt a szemem a burgonyafánkodon. Legközelebb kipróbálom. Úgy is olyan nehéz sokszor kitalálni valami új köretet.
A roló sütésére nem vállalkozom,nincs hozzá való szerszámom. Napokban az Intersparban találtam üres rolót. Majd megtöltöm, remélem lesz olyan jó amilyet egy pékségben szoktam vásárolni.

Vali írta...

Rosam elég nagy adag lesz belőle.Megkelve nyersen le lehet fagyasztani. Aztán mikor kell csak kisütni. Kipróbáltam. Működik.:)

Renata Kalman írta...

Csak bekukkantottam, jövő hétre lemegy a sok program, majd visszajövök olvasgatni. Boldog születésnapot utólag az ünnepelteknek!

Unknown írta...

nagyon finom lett, köszönöm a receptet.

Vali írta...

Nagyon szívesen.