Mostanában iker kenyereket gyártok. Még a nyár folyamán vettem a Lidlben két ovális alakú tetős jénait. Akkor még nem tudtam pontosan mire fogom használni, de ennek ellenére jó döntés volt.
Kovászhoz:
20 dkg nyanyatészta
1.5 dkg élesztő
1 csapott teáskanál nádcukor
20 dkg BL80-as liszt
2 dl víz
A fentieket összekeverem, liszttel megszórom a tetejét és langyos helyen duplájára hagyom nőni.
A kenyérsütő üstjébe belemérek:
45 dkg BL80-as lisztet,
2 kiskanál sót,
csipet aszkorbint
1 marék burgonyapelyhet
Amikor a kovászom elérte a megfelelő állapotot, akkor az üstbe vakarom és hozzáteszek még:
2 evőkanál olajat
2 dl vizet, de ebből visszatartok egy kicsit, menet közben figyelem a tészta állagát és szükség szerint adok még hozzá kanalanként. Mindig megvárom, hogy az előző mennyiséget beledagassza a tésztába.
20 perc dagasztás után kelesztőtálba teszem és hagyom duplájára kelni.
Enyhén lisztezett szilikonlapra borítom, óvatosan átdögönyözöm és megint hagyom kb. 15-20 percig pihenni.
Eztán kettévágom ( nem mindig egyformára sikerül). Tenyeremmel kilapítom, két szélét kissé visszahajtom, majd feltekerem. Minden hajtásnál alaposan lenyomkodom, hogy ne legyen benne légrés.
A jénaiban 1 órát kelesztem, 50 percnél bevagdosom, sütőt bemelegítem 250 fokra.
Mielőtt a sütőbe tenném, a jénai tetejét belülről vízzel alaposan bespriccelem.
15 perc múlva 200-210 fokra csökkentem a hőmérsékletet, így sütőm még kb. 40-45 percig.
Rácsra teszem hűlni és enyhén megspriccelem a forró kenyeret.
Ezután csak körözünk körülötte, hogy kihűlt-e már.
10 megjegyzés:
Drága Vali! először is BÚÉK!! hmm. érzem a kenyered illatát, néhány kört én is letekernék érte, igen kívánatos!
Erikám Neked is BUÉK! Gyere Van hozzá libamájas zsír és lila hagyma.
Jó ötlet volt a két jénai, igazi héjszaporító:)) Egy két szeletre én is megyek!
Gyönyörű kenyérkék! :))
Jaj de édes az unokád :-) Kell-e ennél nagyobb dicséret!?
A serclinél nincs is jobb dolog a világon :-) Azon melegében...
Én is mehetek? Viszek kacsazsírt is:D
Nagyon szép kenyerek !
Annnnyyyira, de annnyyyyira jól néznek ki! Azt hiszem egy ilyen kenyérnél mellékes a rávaló. Én üresen is megenném!
Nagyon szépek! Élesztett nyanyás kenyér én ma sütöttem azt! Holnap teszem be a blogomba! Ha ráérsz Vali nézz be hozzám!
Teljesen egyetértek a kenyér héját illetően, tényleg az a legfinomabb!
Imádom, amikor jó ropogós!
Szépek lettek az iker kenyérkéid! :))
Megjegyzés küldése