2010. május 4., kedd

Fánkocskák



Anyák napi süteménynek én most édes és sós fánkocskákat készítettem. Ha égetett tészta, akkor csakis Horváth Ilona receptje jöhet nálam szóba. kipróbáltam én már kíváncsiságból egyéb recepteket, de közelébe sem jöhettek ennek a receptnek. Szóval nálam már vagy 20 éve, ha nem több ez a nyerő.

Képviselőfánk / Horváth Ilona

Hozzávalók:
 2 dl víz
10 dkg zsír
5 tojás
20 dkg liszt

Egy nagyobb fazékba felforralunk 2 dl vizet és adunk hozzá 10 dkg zsírt.
Ha zsír elolvadt, egyszerre beleöntünk 20 dkg lisztet és fakanállal addig kavarjuk, amíg összeáll.
A tűzről levéve, még forrón egyenként belekeverünk  5 egész tojást. Mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük.
Egy zsírozott vagy zsírpapírral kibélelt sütőlapra fél dió nagyságú halmokat rakunk, kb. 3 cm-re egymástól.
A tésztát 1 óráig pihentessük.
Nagyon fontos a helyes sütés. Egyenletes jó meleg sütőbe tegyük és 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik. 12-15 perc után csendesebb tűznél ropogósra sütjük.
Recés késsel bevágjuk és kikaparjuk a belsejét, ha kell. (alig volt kiszedni való rész). Nem vágtam le teljesen csak egy kis fülecske tartotta a tetejét.
Az édeshez a fánkocskákat kicsit nagyobbra sütöttem, úgy kétfalatnyira.
A sós és az édes aránya 2/3 és 1/3

Sós töltelék:
1.5 dl tej
20 dkg reszelt sajt + 5 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
2 tojássárgája
2 evőkanál liszt
10 dkg vaj

A tejbe belekeverem a tojássárgáját és a lisztet, felforralom és beleteszem a reszelt sajtot. Sűrűre befőzöm.
A vajat a sóval habosra kikeverem és hozzáadagolom a kihűlt masszát.
Kis kanállal vagy nyomózsákkal megtöltöm a tésztákat és csipetnyi reszelt sajtot is teszek a töltelékre.

Édes töltelék
2 tojás
2 dl tej
2 csapott kanál liszt
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 lap zselatin

A tojássárgáját a cukor harmadával jól kikeverem, hozzáadom a lisztet és a tejet, majd vízgőz felett habverővel jól besűrítem, belekeverem a két zselatin lapot, melyet előtte vízben áztattam. A tojás fehérjét a maradék cukorral felverem és a forró masszához adom. Óvatosan összekeverem és kis idő múlva a hűtőbe teszem. Körülbelül félóra múlva tölthetem a fánkocskákat.
Nálunk tejszín nem került rá, mert a család nem díjazza.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Imádom, nagyon nagyon :)

Daisy írta...

Ha tudnád, milyen régen készülök ilyet sütni! Mindég visszatartott a sikertelenség lehetősége. Ezek után nincs kifogás, és, ha nem sikerül, akkor bennem van a hiba.
Köszi, hogy leírtad ezt a receptet.
Amint lesz időm, kipróbálom.
Töltelékek már vannak talonban, csak a fánk hiányzott eddig.

Viki írta...

Teljesen feldobott a fánkocskád. Nagyon gusztusosak lettek. Képzeld én most találtam egy Horváth Ilona szakácskönyvet -a többi könyvek között- nem is tudtam róla. No lesz mit átolvasni. Azért egy jól kipróbált recept sokat segit! Ha helyrebillentem, kipróbálom :)

Atkáriné Terike írta...

Megpróbálom én is. Nagyon jól néz ki.

erős ildikó írta...

Ki fogom próbálni a receptedet, mert én más receptet követve csináltam eddig az égetett tésztát, de nagyon tetszik a Te változatod a töltelékekkel együtt.