2010. október 5., kedd
Ha egy kocsmában csak maradék van.
A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri.
Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825-1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.
Forrás: wikipédia
Szombaton a piacon jártam és eszembe jutott, hogy van a mélyhűtőben oldalas. Na irány savanyúságos és vettem 2 kg savanyú káposztát.
Ma ezt ebédeltünk, mert ez majdnem olyan, mint húst enni salátával.
Ahogy én csinálom.
Hozzávalók:
1.5 kg savanyú káposzta
1.5 kg oldalas kb.
1 egész csirkemell filé (nem mindenki szereti nálunk a disznó húst)
2 fej hagyma
só
bors
őrölt kömény
piros paprika
olaj
1 paprika
1 paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 csili paprika
Az oldalast feldarabolom a csirkemellet szeletekre vágom és forró olajon elősütöm minden oldalát, kis adagokban. Ami kész azt egy tálba kiszedem.
A hagymát szálasra vágom és az olajon üvegesre párolom közben sózóm. A lábost lehúzom és beleteszem a piros paprikát az őrölt köményt és a fokhagymát.Ekkor teszem hozzá a paprikát, paradicsomot. Kevés vizet öntök rá és zsírjára pirítom.
A káposztát megkóstolóm és ha nagyon savanyú akkor átöblítem folyó vízzel.
A piros paprikás szaftra egy réteg káposztát teszek, majd egy sor hús következik Majd így tovább amíg a hozzávalók tartanak. A rétegek között sóval és borssal ízesítek.
Annyi vízzel öntöm fel, hogy még nem lepi el. Felforralom, majd egész kis lángon, fakanállal kitámasztott fedővel 2-2.5 óra alatt készre főzöm.
Nem sűrítem semmivel, mi így szeretjük a szaftját.
Tálalásnál tejfölt adok hozzá.
Kenyeret csak a mama kapott mellé.
Címkék:
csirke,
csirkemell,
diétás,
húsos,
oldalas,
párolt káposzta
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Szeretem :)
Kizárólag az ilyen ételekért nem bánom, hogy vége a nyárnak.
Megjegyzés küldése