2011. október 26., szerda

Egy újabb kedvenc

Ez a mai kenyér
Valamelyik nap böngészés közben ráakadtam a gyökérkenyérre. Biztos már láttam, de valahogy akkor nem fogott meg. A kenyérsütőm üstje sajnos megint engedi az olajat, tehát pihenőben van. Kenyér meg egy darabka sincs itthon. Eszembe jutott, hogy láttam én itt egy dagasztás nélküli bagettre hasonlító kenyér receptet.
Este be is kevertem és másnap megsütöttem. Jó lett, de nem az amit én szerettem volna.
Tovább kutakodtam és Napmátkánál megtaláltam amire én vágytam.
Annyit változtattam rajta, hogy nem került bele tk. liszt és a folyadékból 3.5 dl használtam fel hozzá.
Tegnap küldtem a lányomnak belőle és teljesen odavolt érte. A páromnak is nagyon ízlett.
Ma ismétlés történt.

Jöjjön a recept hátha kedvet kap a lányom is hozzá.

50 dkg liszt BL80-as
3.5 dl langyos víz
2 csapott kanál só
1 porélesztő vagy 2.5 dkg friss
1 tk. kanál cukor vagy méz
1 evőkanál olaj

Egy tálban összekeverjük, sűrűbb lesz mint egy nokedli tészta. Aztán 2-3 órára a konyhapulton felejtjük.
Erősen lisztezett felületre borítjuk a tésztát és két oldalról egymásra hajtjuk. 4 csíkot vágunk belőle és a két végét ellentétes irányban megtekerjük.
Sütőpapíros tepsibe fektetjük őket és 230 fokon, gőzös sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.

Ez a tegnapi, még 4 dl vízzel készült és hajtás elmaradt
A fényviszonyok nem ugyanolyanok. Látszik is a képen.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Remeül festenek

Mónika írta...

De jó lenne, ha lenne időm újra kenyeret sütni. lehet meg kell várnom a nagymamakort.

trollanyu írta...

Nagyon szuper:) Már én is kinéztem magamnak a gyökérkenyeret, és el is készítem, mert nagyon guszta:)

Zsu írta...

Nagyon jól néz ki, én is meg fogom próbálni elkészíteni ;)
Ez biztos :)

Köszi a receptet :)

Éva írta...

Nagyon guszták! Biztosan finomak, majd kipróbálom !

Roza írta...

Nekem is van dagasztás nélkül készítendő kenyér receptem, de még nem próbáltam ki. Az általad készített kenyerek nagyon gusztán néznek ki:)

mellissina2 írta...

Imádom a gyökér kenyeret,még nem sütöttem,de pékségben szoktam vásárolni,és isteni,viszem a receptet és megpróbálkozom vele!!!Köszi!!!