2009. február 22., vasárnap

Sült túrótorta














Az elmúlt napokban Nigella duplacsokis muffinját sütöttem unokám kérésére. Szerintem már mindenki többször megsütötte.
Tegnap bevásároltam túróból a jövő héten túrós csusza lesz megint.Vettem Ricotta túrót is és most abból készítettem a túrótortát, persze ugyanolyan jó a hagyományos túróból is.
Ez a torta szintén a kedvencünk. Egyszer még valamikor az őskorban vettem dobozos Oetkeres túrótorta alapot (persze nem kevés pénzért), amihez persze minden hozzávalót még meg kell vásárolni.
Nagyon ízlett nekünk (kisebbik fiam túrótorta rajongó), és amikor megtaláltam Zsófi receptjét és elkészítettem, hát pillanatok alatt elfogyott.
Azóta rendszeresen sütöm és ugyanolyan lelkendezéssel fogadják azóta is.

Hozzávalók:

Tésztához:
8 dkg vaj
8 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 tojás
1/2 zacskó sütőpor

Töltelék:

50 dkg túró
15 dkg porcukor
1 egész tojás+ 2 sárgája
1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
0.5 l tej
0.5 dl olaj

Tetejére:
2 tojás fehérje (én még+ 2 fehérjét hozzátettem, mert a mélyhűtőben rengeteg van és imádjuk rajta ezt a habot).

A tészta hozzávalóit összegyúrom és kivajazott tortaformába, kézzel belenyomkodom. 1 cm magasságban a tortakarima szélét is takarja, mert a töltelék folyékony.


A túrót, a tojással, a cukorral, a pudingporral és a tej egy részével (botmixerrel vagy nagyobb aprítógéppel krémesre keverem) és csak ezután öntöm az olajat és tej többi részét hozzá és még egyet keverintek rajta.
Folyékony ez a massza, de ilyennek kell lennie. Ráöntöm a tortaformában lévő tésztára és 170fokon 1 órát sütöm. Akkor jó ha közepe sem lágy.
A 2 vagy 4 tojásfehérjét 2-3 kanál cukorral keményre verem és a forró tésztára kenem és visszateszem a sütőbe 5-10 percre. Mikor a hab halvány mogyorószínű, akkor kész van.
A torta formában hagyom kihülni.

6 megjegyzés:

Kata írta...

Naggyon jól néz ki, én is imádom:)

erika írta...

Vali! naggyon guszta a tortád! most már én is sort kerítek az elkészítésére!

Vali írta...

Kata Köszönöm. Kedvencünk.

Bezsa írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Kata írta...

Vali, nézz be hozzám légyszíves, van a számodra valami: http://katakonyha.blogspot.com/2009/02/kulonleges-barati-dij.html

libelle írta...

Hallo. Ez egy valóban remek torta. Nem tul sok munkát igényel és egyszerüen imádni valo. Ez egy nagyon régi német rezept, vagis én már 20 éve ismerem, legalább. Néllunk könycsepp torának hivják. Nézd csak, a tetején ott vannak a könycseppek. Szivélyesen Libelle