2009. szeptember 7., hétfő

Amarántos kenyér



Tegnapra végre elfogyott az előző kenyér, süthetek újat. Múlt héten bevásároltam tönkölybúzából és meg is őröltem, azaz Luxikám dolgozott helyettem. nekem már csak a végeredményt kellett "zsákolnom".
A lisztek rendezésénél, felfedeztem, hogy nekem van még amaránt lisztem, hát gyorsan elő is készítettem.

Hozzávalók:

20 dkg saját őrlésű tönkölybúza liszt
40 dkg BL80-as
5 dkg amaránt liszt
20 dkg öreg tészta
3.5 dl víz
1 dkg élesztő
2 kk. só
csipet aszkorbin
1 tk. sikér
2 evőkanál olaj
2 evőkanál burgonyapehely
1 kk. nádcukor


Mindent a gépbe raktam nyitott tetővel 20 percig dagasztattam, majd kiolajozott kelesztőtálba raktam és hagytam duplájára kelni.
Lisztezett deszkán kinyomkodtam belőle a szuszt és ismét magára hagytam, letakarva kb. 20 percig.
Formáztam, lenmagba hempergettem és a sütőzacskóba dugtam, amit aztán a kihúzható formámba raktam.
Ment a mikróba (ezt Limarától tanultam, ott nem éri huzat) és 50 perc után bevágtam, zsilett pengével.
Sütőt előmelegítettem 230 fokra, a zacskóba bőven vizet spricceltem és 1 óra alatt megsütöttem.
Jó ropogós héjú kenyér lett.

Régóta ígértem, hogy megmutatom a malmomat.




Amaránt

Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az Azték és Inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik, ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab érkeztek hozzánk. Kevesen gondolnák, hogy a pulyka és az akác is Amerika felfedezéséhez kötődik. Nélkülük az európai ember már nem tudná elképzelni az életét.


Az amaránt teljes kiőrlésű lisztté őrölhető és a pattogatott változattal együtt az élelmiszeripari alkalmazások széles skáláját kínálja. Számos élelmiszerben használható fel, beleértve a reggeli gabonapelyheket, húsok, halak, baromfi panírozásához, cukrászati termékekhez (csokoládéhoz adva az ízének és szerkezetének javítása céljából), salátaízesítőkhöz (pl. salátákat megszórni pattogatott amaránttal), sütőipari termékekhez (kenyerek, teasütemények, apró sütemények, kekszek), extrudált snack ételekhez chips-ekhez, tésztákhoz, egészséges élelmiszerekhez, levesekhez és diétás termékekhez. Ételdekorációra is kiváló.

Az amaránt lehetséges alkalmazásai valójában korlátlanok egy kreatív élelmiszerkészítő számára, akinek mindig észben kell tartani az amarántot, ha egy magas beltartalmi értékű étel előállítására törekszik.

Az olcsóbb, de gyengébb beltartalmú gabona alapú élelmiszerek feljavítására is kiválóan alkalmas.

Az amaránt aminosav összetétele kedvezően hat a szervezet zsírháztartására, és ezen keresztül az érelmeszesedés megelőzésre. Kiegyenlített, harmonikus aminosav összetételének köszönhetően fehérjetartalma kiválóan hasznosul (75%).

Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás


A gabona félék között, az amaránt vas tartalmának rendkívül nagy a biológiai értéket tulajdonítanak a kutatók. Ezt indokolhatja az tény, hogy a gabonaféléktől eltérően C vitamint is tartalmaz, ami elősegíti a vas felvételét A hőkezelés hatására a vas és más elemek hozzáférhetőségét meg gátló fitinsav lebomlik.


Kalcium tartalma nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve, a legjobb kalciumforrást jelentő élelmiszer. Az amaránt jó minőségű fehérje tartalma, a mennyiségileg ugyan nem számottevő, de élettanilag jelentős zsírsavai, elősegítik a kalciumfelszívódást.

Glutént nem tartalmaz!


A kiválóan hasznosuló fehérje-, értékes olajtartalma, valamint a gabonafélékhez viszonyítva alacsonyabb szénhidráttartalmának és magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően, az amaránt egy korszerű élelmiszer, melyet az étel allergiában szenvedők is fogyaszthatnak!

Forrás: http://www.bioszallito.hu/Bio-amarant-liszt?termek-126





6 megjegyzés:

Limara írta...

Köszönöm szépen, hogy a Luxikád nekem is dolgozott! :))
A kenyér gyönyörű!Az amarant-t én is nagyon szeretem, rengetegfontos vitamin, ásványi anyag van benne.

Névtelen írta...

Gyönyörű lett, ízre mihez hasonlít?

Vali írta...

Fruzsi nem változtat a kenyér ízén csak a tartalmán.Tetejére is amaránt magot akartam tenni, de nem találtam meg. Majd legközelebb.(ha megtalálom)

Moha írta...

Vali ez nagyon szép lett! Mennyi lehet az amaránt liszt aránya max. egy kenyérben? És feltétlen kell mellé a sikér is?

Vali írta...

Szia!
Azt olvastam, hogy kb. 1/5-e lehet a lisztnek az amaránt. A sikért a 20 tk. liszt miatt tettem bele.
Legközelebbi kenyerembe kicsit többet teszek.

Jucus írta...

Szia Vali!
Új vagyok a honlapodon, Limarától jutottam ide. Szeretnék én is egy házi malmot. A tied milyen tipusú és hol lehet beszerezni? A megvásárlása előtt milyen szempontokat vettél figyelembe, hogy emellett döntöttél?
Bocs a sok kérdésért.
Üdv: Jucus