2009. szeptember 4., péntek

Kölcsön "kalács" visszajár"


Barátnőmnek a kölcsön kért Hausmeister kenyérsütőgépét ma vissza adtam. Hálám jeléül egy Hokkaido kalácsot sütöttem az Ő gépében.
Remélem ízleni fog a családjának.
Limara találta Macikonyha oldalán, azóta már sokszor sütöttem, nagyon finom foszlós kalács.
Mivel a kenyérsütőgép egy lapátos, hozzá igazítottam a receptet. Az eredeti még az én gépem tetejét kinyomná. Bár ha magunknak sütöm akkor a kihúzhatós formámban és sütőben készítem.
A kenyérfesztiválon is nagy sikere volt, nemigazán akarták elhinni, hogy ezt a kalácsot gépben sütöttük.


Hozzávalók:

1.3 dl tej
0.8 dl tejszín
1 tojás sárgája
1/2 mokkás kanál só
4 dkg cukor
1 púpos evőkanál burgonyapehely
1.2 dkg élesztő
35 dkg finom liszt

A hozzávalókat a gépbe raktam és a 8. programon (édes tészta program) megdagasztottam.
Dagasztás után hagytam az üstben megkelni, duplájára. Nem hagytam végigmenni a programot, mert túl kelt volna. Kivettem az üstből, megfeleztem és két gombócot gyúrtam belőle. Konyharuhával letakarva, hagytam 10-15 percet pihenni, majd téglalap alakúra nyújtottam őket.
Feltekertem, minden tekerést jól lenyomkodtam. Most nem keresztben, hanem hosszában tettem vissza a tésztatekercseket a kikapcsolt gépbe. 50 perc után ellenőriztem, hogy megkelt-e a tészta. Ujjammal kicsit benyomtam a tésztát, szépen vissza emelkedett. (ha a lyuk ott marad, azt jelenti, hogy túlkelt). Rákapcsoltam a sütés programot (12.program) és 50 perc alatt megsütöttem.
A gép 60 percig sütné, de ennél a kisebb változatnál elég az 50 perc.

5 megjegyzés:

Daisy írta...

Ez gyönyörű lett! Elhiszem, hogy kételkedtek azok, akik nem sütnek gépben semmit. Persze a liszt minősége is fontos.

Vali írta...

Úgy megvágtam volna, de hát ajándék.
Tudod én tótkomlósit használok, már nagyon régóta.

Kata írta...

Vali, mekkora téglalapot nyújtasz? Olyan széleset, mint az üst hosszabbik oldala?

Limara írta...

Gyönyörű! :))

Julika írta...

Szép lett !