2009. október 18., vasárnap

Tudatos vásárlás


Edotól és Limarától kaptam ezeket a kérdéseket. Mennyire vagyok tudatos vásárló és környezetkímélő életmódot élő.

Össze kellene foglalnom pontokba, ami számomra nem lesz könnyű, mert eléggé csapongó vagyok, főleg írásban. Szövegelni azt jobban tudok.
Igyekszem azért megfelelni.
Környezetkímélő viselkedés egyrészt a vállalkozásunk miatt is "kötelező".
A munkahelyünkön is szelektív hulladékgyűjtés működik. A fűtésünk is hőszivattyúval történik.
Természetesen saját otthonunkban is igaz ez. A meleg vizet napkollektorral állítjuk elő. Gázt csak a főzéshez használok.
Kertes házban lakunk, ahol a komposztálás megoldott és semmilyen vegyszert nem használunk.
Az esővízgyűjtés nálunk úgy van megoldva, hogy a háztető csatornája be van vezetve egy régi ciszternába, amit természetesen előtte felújítottunk. Ezt használjuk locsolásra.
Akkor nézzük a kérdéseket:

1. Írd össze, mire van szükséged!

Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
Kecsketejet és sajtot árusító bácsi van a közelünkben. A mézet is a környéken veszem a kistermelőtől. Diót évek óta egy barátunktól. Száraztésztát egy időben a nagymamája, most már az anyukája készít nekem.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Sajnos ez még nagyon nehezen összehozható. A visszaváltásról valamelyik blogban olvastam ép minap, három helyen sem tudta visszaváltani az üvegeit (bocsánat, nem jegyeztem meg, hogy kinél olvastam, talán a Praktikák sok gyerekhez).

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek
!

Azt hiszem ennek nagyrészt megfelelek. Nemigen vásárolok félkész ételeket, készeket sem.
Mi nem esszük meg a konzerveket. Igazából még felvágottfélét sem találsz a hűtőmben. Ami néha megfordul az a mangalica kolbász, azt is csak a párom eszi. Sajtokat azonban mindig lelhetsz. A pékárut is magam készítem, a tk. búzát is biot veszek és magam őrlöm.
Tisztítószerekből is találtam környezetbarát dolgokat, jónéhányat használok is belőle, de azért vegyszerek is találhatóak nálam.
Ép most vettem egy gőzgépet, melyet most tesztelek, a konyhámnál eddig pozitívan vizsgázott.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Az idény gyümölcsök egyrésze megterem nálunk a kertben (eper, körte, ringló,naspolya,szőlő, őszibarack, meggy, kumkvat).
Paprika, paradicsom, chilipaprika, zeller, fűszernövények nagyrészt a kertben terem vagy bioboltban vásárolom.
Kéthetente egy internetes bioboltban is vásárolok. Főleg zöldségféléket és citromot ami nem vegykezelt.
Narancsot és mandarint azért vásárolok, de sosem multiban.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Háááááááát, van elektromos fogkefénk, konzervnyitóm is a fiók mélyén. Kenyérszeletelőt meg karácsonyra kaptam. Néha használom. Szivacs méretre vágására tökéletesen használható.
Papízsebkendő, szalvéta, papírtörlő is mindig van itthon. Biztos van még egyéb is, de nem jut eszembe.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Jaj ezt imádom. Állok a boltban és nyújtogatom a karom, hogy el tudjam olvasni a miniatűr betűket. Úgy nézek ki, mint aki tornagyakorlatot végez. Gondoltam már egyszer, hogy veszek kézi nagyítót és mint Maigret felügyelő nyomozok, hogy mit is tartok a kezemben.
Az a baj, hogy sok minden nincs ráírva, de lehet, hogyha mindenen rajta lenne, majdnem üres kosárral jönnénk ki a boltból.
Amennyire tőlem telik, próbálok egészséges alapanyagokat vásárolni.
Időnként bio húst is veszek, de ez sajnos rendszeresen nem fér bele még a pénztárcánkba.
Tojást szerencsére egy ismerőstől szerzem be, unokája allergiás sok mindenre, ezért a tyúkjait amennyire lehet természetes táplálékkal eteti. Így aztán majdnem bio tojást használok.



Remélem meg tudtam felelni minden kérdésre, és amennyire tőlem telik megpróbálok vigyázni a családomra és a környezetemre.

A kérdéseket továbbítanám:



Daisynek
Katának
Mohának
Moninak

1 megjegyzés:

kikus írta...

Én amióta láttam a Ne légy hülye! c. filmet, egyre azon járatom az agyam, milyen apróságokkal lehetne mégjobban védeni a környezetet. Ezek közül csak 2 újítás: nem veszünk több palackozott ásványvizet. Felforralom a vizet, lehűtöm, oszt jóvan. EBBE nem halunk bele...
Lecseréltem a mosószerem (is)bioorganikusra, az a vicces, hogy 100 forinttal kerül csak többe litere, mint annak, amit eddig használtam :)