2011. május 6., péntek

Dagi perec


 Tegnap egy rövid időre kiszabadultam itthonról. Unokámat és a lányomat vittem haza az anyák napi ünnepségről. Igen ám, de a csillagom megszokta, hogyha velem találkozik akkor valami megbújik a táskámban amit neki készítettem. Bolti édességeket én ritkán veszek neki, inkább saját készítésű sütikkel kedveskedek neki. Most a választásom 4gyerek perecére esett.

Hozzávalók:
50 dkg BL80 liszt
8 dkg cukor
2.5 dkg élesztő
2.5 dl savó vagy 2dl tej+0.5 dl víz
5 dkg vaj olvasztva
1 tojás
1 tk. só (eredetiben 1.5 tk van)
tojás a tetejére
sütőcukor (eredetin búzacsíra van)


A vaj kivételével mindent a kenyérsütő üstjébe adagolok és amikor a tészta nagyjából összeállt, az olvasztott vajat lassan adom hozzá. 20 perces dagasztás után a kelesztőtálba teszem és duplájára hagyom kelni.
Én 10 felé porcióztam és kis gombócokat gyúrtam belőlük. 15 percig letakarva hagytam pihenni. A gombócokból kígyókat sodortam és amikor minden kígyó a pulton sorakozott,  újból sodortam egy kicsit rajtuk. Egy tepsiben 5 perec fért el. Betettem a hűtőbe kelni őket konyharuhával letakarva, mert nem tudtam volna fél óra múlva megsütni. 2 órát pihentek a hidegben. Sütés előtt hagytam kicsit átmelegedni, majd felvert egész tojással megkentem és sütőcukorral megszórtam. 180 fokos sütőben 17 perc alatt szép pirosra sültek.

Kissé vagy nagyon megdagadtak, ezért elneveztük dagi pereceknek. Még langyosan kézbesítettem az unokámnak. Természetesen azonnal megevett belőle egyet.

3 megjegyzés:

Éva írta...

Jól néz ki, inkább azt mond "duci perec" az jobban hangzik.Biztos nagyon finom volt !

Vali írta...

Szia!
Látod ez szó nem jutott az eszembe.

Bianka írta...

Szerintem aranyos