2011. május 16., hétfő

Nagymamám borsó levese




Hosszú éveken keresztül nem jöttem rá, hogy én miért nem tudok olyan borsólevest készíteni, mint a nagymamám. Megkérdezni, már nem volt lehetőségem, mert már rég nincs köztünk.
Az is magyarázat lett volna rá, hogy az a borsó amit a saját kertjében frissen szedett más, mint amit én veszek.
Vettem én a piacon őstermelőtől gyönyörű borsót és az sem lett olyan. Aztán valahogy eszembe jutott (jó sokára), mintha rémlene, hogy ő a borsó héját először megfőzte és azzal öntötte fel a levest.
Ez volt az a titok, amiért az én levesem nem volt olyan, mint az övé.
Persze nem minden borsóhéjat főzök meg, ha nem olyan szép az állapota, de ha igazán szépet kapok a piacon akkor megfőzöm és a felesleges borsóhéj levét lefagyasztom.
Szombaton nagyon szép borsót találtam a piacon. Vettem belőle 1 kg-ot. Kifejtettem és felét, rögtön fagyasztóba tettem. A borsóhéját megfőztem. A felesleget levet most is lefagyasztottam.
Hozzávalók:
20-25 dkg borsó
1 csomag sárgarépa karikára vágva
2-3 szál fehér répa
1 evőkanál liszt
1 kávés kanál piros paprika
bors
olaj
petrezselyem zöldje

a galuskához:
1 tojás
annyi liszt, amennyivel nokedli sűrűségűre tudom keverni.

Kevés olajon a borsót, a sárga- és fehér répát megdinsztelem, 1 evőkanál liszttel megszórom. Kicsit pirítom, majd lehúzom a lángról és rászórom a piros paprikát. Felengedem a megfőzött borsóhéj levével. Sózom, borsozom és a petrezselymet is hozzáadom. A végén lehet még apróra vágott petrezselyemmel is ízesíteni.
Amikor a levesem kész, kis kanállal beleszaggatom a galuskákat.

10 megjegyzés:

Mary írta...

Nagyon csodás és jó, hogy rájöttél mitől volt finom nagymamádé! :)

Éva írta...

Nagyon guszta lett, kedvenc levesem a borsóleves! Nem is vettem észre még a zöldségesben az új borsót! Jó hogy eszembe jutattad.

Kati írta...

Biztos nagyon finom,én is nagyon szeretem.

atira írta...

Köszönöm ! Ezt kipróbálom .

Éva írta...

Nézzél be hozzám meglepetés vár!

Viki írta...

Kérek szépen egy tányér nagyi borsólevest. Az én nagyim is igy csinálta, sőt, néha szedett hozzá (na persze a kertből) zsenge borsót és azt héjastul megfőzte, szürőn átpaszirozta és hozzáadt a leveshez. Na ezek az igazi borsólevesek.

Lívia írta...

Imádjuk a borsó levest. Nagyon jól néz ki és biztos finom is. A nagymamák jókat csináltak. Amikor elkezdődik a szezonja én folyamatosan készítem.

Terike írta...

Valikám! Hiába kattintgatok a rendszeres olvasókra. Itt nálad kipróbáltam és semmi. Nálad sem látom az olvasókat.Köszönöm a segítséget! Ha tudsz valamit kérlek írj! Köszi

Roza írta...

Valika!
Nézél be hozzám, játékra hívnálak!

marisz57 írta...

Vali, légyszíves eljönni hozzám egy díjért!